Limited şirketin sona ermesi ve tasfiyesi
Termination and liquidation of limited liability company
  1. Tez No: 707012
  2. Yazar: MURAT VEHAÇ SİĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM İLBASMIŞ HIZLISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Limited şirket, sona erme, tasfiye, ek tasfiye, tasfiyeden dönme, Limited liability company, termination, liquidation, additional liquidation, return from liquidation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Limited şirket, bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilen ve esas sermayesi belirli olan bir“sermaye şirketi”dir (TTK m. 573/1). Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir (TTK m. 573/3). Limited şirketin sona erme sebepleri genel olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 636'te yer almaktadır. Bu sebepler, genel ve özel sebepler olarak tasnif edilebilir. Ancak limited şirketin sona erme sebepleri sadece m. 636'da sayılanlardan ibaret değildir. TTK'da ve diğer kanunlarda yer alan başka sona erme sebepleri de bulunmaktadır. TTK'da limited ve anonim şirket ile ilgili hükümler birbirine paralel düzenlendiği için, limited şirketin sona erme konusu da diğer konularda olduğu gibi anonim şirket hükümlerinden bağımsız değerlendirilememektedir. Limited şirket, TTK veya diğer kanunlarda yer alan bir sona erme sebebinin gerçekleşmesinden sonra kural olarak tasfiye haline girer. Limited şirketin tasfiyesi, şirketin sona ermesinin doğal bir sonucudur. Tasfiye ile birlikte şirketin malvarlığının paraya çevrilmesi, alacakların tahsil edilmesi, borçların ödenmesi sonucunda elde kalan net malvarlığının tasfiye payı hükümleri uyarınca ortaklara dağıtılması gibi bir dizi işlemlerin yapıldığı bir süreç başlar ve bu sürecin son aşaması da şirketin ticaret sicilinden terkin edilmesidir. Limited şirketin sona ermesinin sonuçlarına ve tasfiyesi konusuna TTK'nın anonim şirketlere ilişkin hükümleri uygulanır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü“Limited Şirketin Sona Ermesi ve Sona Ermenin Hüküm ve Sonuçları”, ikinci bölümü“Tasfiye Hakkında Genel Bilgiler, Tasfiye Hâline Giren Şirketin Durumu ve Tasfiye Memurları”, üçüncü bölümü“Tasfiye Süreci ve Şirket Unvanının Ticaret Sicilinden Silinmesi”ve dördüncü bölümü de“Ek Tasfiye ve Tasfiyeden Dönme”konu başlığını taşımaktadır. Çalışmada, ele alınan konular ile ilgili yeri geldiğinde 6762 sayılı eTTK hükümlerine değinilmiş ve konu ile ilgili Yargıtay kararlarından da faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A limited company is a“capital company”that can be established by one or more natural or legal persons and whose basic capital is determined. The limited company can be established for any economic purposes and subjects that are not legally prohibited. The reasons for the termination of the limited company are generally located in 636th article of the Turkish Commercial Code No. 6102 (TCC). These reasons can be counted as general and special reasons. However, the reasons for the termination of the limited company are not only located just in those listed in 636th article. There are other reasons for termination in the TCC and other codes. Since the provisions related to the limited liability company and joint stock companies are arranged in parallel with each other in the TCC, the termination of the limited company cannot be evaluated independently from the provisions of the joint stock company. As a rule, a limited liability company enters into liquidation after a reason for dissolution in the TCC or other laws occurs. The liquidation of the limited company is a natural consequence of the company's termination. With the liquidation, a process involving a series of transactions, such as converting the assets of the company into money, collecting receivables and distributing the net assets remaining as a result of the payment of debts to the shareholders and the final stage of this process is to be abandoned from the trade registry. The provisions of the TCC regarding joint stock companies are applied to the results and liquidation of the termination of the limited company. Our study consists of four parts. The first part of the study is titled“Termination of the Limited Company and the Terms and Results of the Termination”, the second part is titled“General Information on Liquidation, Status of the Company in Liquidation and Liquidation Officers”, the third part is titled“Liquidation Process and Deletion of the Company Title from the Trade Registry”and the fourth part is titled“Additional Liquidation and Return from Liquidation”. In the study, the provisions of the former TCC numbered 6762 were mentioned when necessary and the Supreme Court decisions on the subject were also used.