Kutbuddîn Er-Râvendî'nin Fıkhu'l-Kur'ân adlı eserinde kırâat-yorum ilişkisi
In Kutbuddîn Ar-Râvendi's book titled Fiqhu'l Qur'anrecitation-interpetation relationship
  1. Tez No: 707020
  2. Yazar: SEFA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kutbuddîn er-Râvendî, Fıkhu'l-Kur'ân, Kırâat, Şîa, Ahkâm, Tefsir, Kutbuddîn Ar-Râvendi, Fiqhu'l-Quran, Recitation, Shia, Ahkâm, Tafsir
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada hicrî 6. Yüzyılda yaşamış, yaklaşık altmış üç eseri bulunan, İran'ın Kâşân şehrinin Râvend köyünde doğmuş olan Şiî müfessir Kutbuddîn er-Râvendî'nin“Fıkhu'l-Kur'ân”adlı tefsiri, kırâat-yorum ilişkisi açısından ele alınmıştır. Adı geçen eserde kırâatlerin tespiti ve ahkâm ayetlerini anlama hususunda kırâatlerin nasıl bir etkisi olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Kutbuddîn er-Râvendî'nin hayatına, ilmi konumuna, hocalarına, öğrencilerine, eserlerine ve çalışmasını yaptığımız eserin muhtevasına değinilmiştir. İkinci bölümde kırâat açısından ele alınan ayetler ve bu kırâatlerin Kur'ân'ın anlamına ne gibi etkisi olduğu incelenmiş, her başlık altında gerekli açıklamalar yapılmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Tafsir called“Fiqhu'l Qur'an”written by Shia mufassir Qutbuddin Er-Râvendi, who lived in Hijri in 6th century, had about sixty-three works and was born in the village of Râvend in Kashan Iran, is discussed in terms of the relationship between recitation and interpretation.. In the work mentioned, it has been aimed to determine what kind of effect the recitations have on the determination of the recitations and understanding the verses of judgment. Our study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction section, information about subject, its purpose, method and sources of research are given. In the first chapter, Kutbuddîn Ar-Râvendi's life, his science, teachers, students, works and the content of the work we study are mentioned. In the second place, the verses dealt with in the form of recitation and the Quran of these recitations are examined, and an explanation is made under the title. Our study is concluded with a conclusion and bibliography.