Kale Avrupası'nda göç gerçekliği: Güvenlikleştirme yaklaşımı
The reality of migration in fortress Europe: Securitization approach
- Tez No: 707075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Eleştirel Güvenlik Yaklaşımı, Güvenlikleştirme, Avrupa Birliği, İnsan Hakları, International Migration, Critical Security Approach, Securitization, European Union, Human Rights
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Göç olgusu insanlık tarihinin en eski gerçekliklerinden bir tanesidir. Ancak göçün bir güvenlik konusuna dönüşmesi Soğuk Savaş sonrası dönemde başlamıştır. Bunun temelde iki nedeni vardır. Birincisi göç niceliksel ve niteliksel olarak bir dönüşüm yaşamıştır. İkincisi geleneksel güvenlik anlayışı devletlerin yeni sorunlarına cevap veremediği için eleştirel güvenlik yaklaşımları önem kazanmıştır. Böylece derinleşen ve genişleyen güvenlik algısı göçün bir güvenlik konusu olabileceğini göstermiştir. Tehditlerin objektifliğinin reddedilmesi ve inşa edilebilir olduğu düşüncesi ise göçün bir güvenlik tehdidi olarak yapılandırılabildiğini göstermiştir. Böylece göçün güvenlikleştirilmesi 21 yy.'da bir fenomen haline gelmiştir. Göçlerde hedef olarak görülen ülkelerin çoğunun Avrupa Birliği üyeleri olması birlik düzeyinde göçün güvenlikleştirilmesini beraberinde getirmiştir. Bu güvenlikleştirme zaman içerisinde“kale Avrupası”metaforlarını doğuracak kadar aşırılaşmıştır. Bu bağlamda tezin amacı Avrupa Birliği'nin göç yönetimini güvenlikleştirme teorisiyle analiz etmektir. Söylem ve uygulama analizleriyle yapılan bu çalışmada birlik düzeyinde göçün güvenlikleştirilmesinin çok aktörlü bir süreç olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca aktörlerin sosyolojik ve politik birçok meseleyi açıklamada göçü kullandığı görülmüştür. Bu durum güvenlikleştirme sürecinde referans nesnelerinin çeşitlendirilmesini sağlarken hedef kitleyi de ikna etmeyi kolaylaştırmıştır. Neticesinde ise güvenlikleştirme inşası başarılı olmuştur. Ancak güvenlikleştirmenin sebep olduğu insan hakları ihlallerinin birliğin göç yönetiminde yerleşik hale geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration is one of the oldest realities in the history of humanity. However, the transformation of migration into a security subject started in the post-Cold War period. There are two main reasons for this. Firstly, migration has experienced a quantitative and qualitative transformation. Secondly, critical security approaches have gained importance because the traditional security understanding cannot respond to the new problems of states. Thus, the deepening and expanding perception of security showed that migration can be a security subject. The rejection of the objectivity of threats and the thought that they can be constructed showed that immigration can be structured as a security threat. Thus, securitization of immigration has become a phenomenon in the 21st century. The fact that most of the countries seen as a destination for migration are members of the European Union has brought along the securitization of migration at the union level. This securitization has over time become so extreme that it gives rise to the metaphors of“fortress Europe”. In this context, the aim of the thesis is to analyze the migration management of the European Union with securitization theory. In this study, which was conducted with discourse and practice analysis, it was concluded that the securitization of migration at the union level is a multi-actor process. It has been seen that actors use migration to explain many sociological and political issues. This situation ensured the diversification of reference objects in the securitization process and also facilitated the convincing of the target audience. As a result, the securitization construction has been successful. However, it has been observed that the human rights violations caused by securitization have become entrenched in the migration management of the union.