Bir tıp fakültesindeki araştırma görevlisi hekimlerde sosyal zeka, iletişim becerileri ve mutluluk düzeyleri
Social intelligence, communication skills and happiness levels of research assistant physician in a medical faculty
- Tez No: 707282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL MACİT HİSAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sosyal zeka, iletişim becerileri, mutluluk, araştırma görevlisi hekim, Social intelligence, communication skills, happiness, research assistant physician
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sosyal becerilerin tanımlanması ve geliştirilmesi bu özelliklere dayanan bir rekabet ortamının kurulması ile yeni bir iş dünyası oluşmaktadır. Rekabet gücünü artırmak için öncelikli alanlar karmaşık mesleki problemleri çözme becerileri, gelişmiş sosyal zeka ve tıbbi özelliklerin farkındalığıdır. İnsanlarla iç içe olunan sosyal mesleklerde kişilerin iletişim beceri seviyelerinin yüksek düzeyde olması gerekmektedir. İletişim, hasta ile ilk tanışmada, öykü almada, tanı koyma ve tedaviye doğru karar vermede, hastanın bakımına etki etmede oldukça önemli yer tutmaktadır. Hekimin olumlu duyguları hastaların hem tedavi sürecini hem de psikolojisini etkileyerek her anlamda hastaların iyi oluşlarına katkı sağlamaktadır. Ruhen, bedenen ve sosyal yönden iyilik hali olarak açıklanan sağlık kavramına her anlamda olumlu etkisi olan mutluluk, halk sağlığı açısından önemli bir konudur. Bu çalışmanın amacı araştırma görevlisi hekimlerin sosyal zeka, iletişim becerileri ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmamıza orantılı tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 95 araştırma görevlisi hekim katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Tromso Sosyal Zeka Ölçeği (TSZÖ), İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ), Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu (OMÖ-K) anketleri uygulanmıştır. Katılımcıların %36,8'i (n=35) kadın, %63,2'si (n=60) erkekti. Yaş ortalaması 28,4±2,22'dir. Katılımcıların %64,2'si (n=61) hekimlik mesleğini tekrar seçeceğini, %35,8'i (n=34) seçmeyeceğini bildirdi. Hekimlerin %98,9'u (n=94) şiddete uğradığı, yalnızca %1,1'inin (n=1) şiddete uğramadığı saptandı. Hekimlerin sosyal zeka, iletişim becerileri ve mutluluk düzeyleri ortalamanın üzerinde tespit edildi. Sosyal zeka puanları ile iletişim becerileri puanı arasında ve mutluluk düzeyi ile sosyal zeka ve iletişim becerileri puanı arasında pozitif yönlü orta düzey anlamlı ilişki vardı. Basit doğrusal regresyon sonucu sosyal zeka puanı, iletişim becerileri puanındaki değişimin %39,2'sini, mutluluk düzeyindeki değişimin %10,3'ünü, iletişim becerileri puanı mutluluk düzeyindeki değişimin %14,5'ini açıklamaktaydı. Çalışmamızda sosyal zeka ve iletişim becerilerinin mutluluk üzerinde olumlu etkisi saptandı. İnsan ilişkilerine dayanan hekimlik mesleğinde sosyal zeka ve iletişim konusunda donanımlı olmanın hasta-hekim ilişkilerini kuvvetlendireceği ve hekimlerde mutluluk düzeyini artıracağı öngörülmektedir. Hekimlerin mutluluk düzeylerinin tespiti sonrası alınacak önlemlerin ve geliştirilecek çalışma şartlarının iş performansını artırması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
A new business world is formed with the definition and development of social skills and the establishment of a competitive environment based on these features. Priority areas for increasing competitiveness are skills in solving complex professional problems, enhanced social intelligence and awareness of medical characteristics. In social professions where people are intertwined, people's communication skills should be at a high level. Communication plays a very important role in meeting the patient for the first time, taking a history, making the right decision for diagnosis and treatment, and influencing the patient's care. The positive emotions of the physician affect both the treatment process and the psychology of the patients and contribute to the well-being of the patients in every sense. Happiness, which has a positive effect on the concept of health, which is described as a state of mental, physical and social well-being, is an important issue in terms of public health. The aim of this study is to examine the relationship between social intelligence, communication skills and happiness levels of research assistant physicians. 95 research assistant physicians selected by proportional stratified sampling method participated in our study. Sociodemographic information form, Tromso Social Intelligence Scale (TSIS), "Scale for Evaluating the Communication Abilities (SECA), The Oxford Happiness Questionnaire Short Form (OHQ-SF) questionnaires were applied to the participants. 36.8% (n=35) of the participants were female and 63.2% (n=60) were male. The mean age is 28.4±2.22. 64.2% (n=61) of the participants stated that they would choose the profession of medicine again, 35.8% (n=34) stated that they would not. It was determined that 98.9% (n=94) of the physicians were subjected to violence, and only 1.1% (n=1) were not exposed to violence. Social intelligence, communication skills and happiness levels of physicians were found above the average. There was a positive and moderately significant relationship between social intelligence scores and communication skills, and between happiness and social intelligence and communication skills. As a result of simple linear regression, the social intelligence score explained 39.2% of the change in the communication skills score, 10.3% of the change in the happiness level, and the communication skills score explained 14.5% of the change in the happiness level. In our study, it was determined that social intelligence and communication skills had a positive effect on happiness. It is predicted that being equipped with social intelligence and communication in the medical profession, which is based on human relations, will strengthen patient-doctor relations and increase the level of happiness in physicians. It is expected that the measures to be taken and the working conditions to be developed after the determination of the happiness levels of the physicians will increase the work performance.