Geleneksel Develi evleri
Traditional Develi houses
- Tez No: 707289
 - Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sanat Tarihi, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Develi, Türk Evi, Geleneksel Konut, Süsleme, Develi, House, Turkısh House, Traditional Dwelling, Decoration
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 268
Özet
Tarih sahnesi içerisinde her daim önemli bir yerleşim merkezi olarak kullanılan ve Selçuklu Devletinin ikinci başkenti olarak bilinen Kayseri ili gerek coğrafi konumu gerekse içinde barındırdığı eşsiz mimari öğeleri ile adeta bir kültür başkentidir. Kayseri'ye 75 km uzaklıkta bulunan ve eski adı ile Everek olarak bilinen Develi ilçesinde yer alan geleneksel konutlar çalışmanın esas konusunu oluşturmaktadır. Konu kapsamında toplam 10 adet geleneksel ev ele alınmıştır. Araştırmaya tabi tutulan yapıların geleneksel konut mimarisi içinde nerede yer aldığına değinilmeye çalışılmıştır. Tez; Giriş, Katalog, Değerlendirme ve Sonuç bölümleri olmak üzere toplam 4 ana başlıktan oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun tanımlanması ve sınırlandırılmasının yanı sıra kullanılan yöntem ve kaynaklar ele alınmıştır. Katalog kısmında tezin esas konusunu oluşturan yapılar ele alınarak bu yapıların mimari tanımları yapılmaktadır. Genel Değerlendirme kısmında ele alınan yapıların mimari özellikleri, malzeme özellikleri ve süsleme detayları hakkında bilgiler verilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışma boyunca elde edilen bilgi, bulgu ve belgeler ışığında ulaşılan sonuç hakkında kısaca bilgi aktarılmıştır. Çalışmamız Kaynakça, Ekler, Fotoğraflar ve Çizimlerin eklenmesi ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The province of Kayseri, which has always been used as an important settlement center in the historical scene and is known as the second capital of the Seljuk state, is with its georophical location and unique architectural elements a cultural capital. The main topic of the study is the traditional houses in the city Develi, in the past known as Everek, 75 km far away from Kayseri. All in 10 building were discussed in the context of the topic. An attempt was made to mention where the researched buildings are located in the tradiitional residential architecture. The thesis consists of a total of 4 main categories; İntroduction, Catalog, Assesment, and Conclusion. İn the İntroduction part, in addition to the definition and delimitation of the topic, the methods and sources used are discussed. In the catalog part, the structure that forms the main topic of the thesis, are discussed and the architectional definitions of the structere are made. In the General Evaluation section, information is given about the architectural features, material properties and decoration details of the buildings. The fınaly part briefly informs abaout the result in the light of the imformation, findings and documents obtained in the course of the study. Our work was completed with the addition of bibliographies, attachments, photos and drawings.