Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hemodiyalize giren hastalarda beslenme durumlarıyla beslenme bilgi düzeyinin ilişkilendirilmesi
  1. Tez No: 707319
  2. Yazar: SİNEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZAL BARDAK PERÇİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: hemodiyaliz, kronik böbrek yetmezliği, renal replasman tedavileri, beslenme, hemodialysis, chronic kidney failure, renal replacement therapies, nutrition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Böbrek fonksiyonlarının ilerleyici ve geri dönüşü olmadan bozulması durumuna kronik böbrek yetmezliği denilmektedir. Kronik böbrek yetmezliğinde beslenme tedavinin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Kronik böbrek yetmezliğinde beslenme hastalığın ilerleyişini yavaşlatırken, hastanın yaşam kalitesini de arttırmaktadır. Periton diyaliz, hemodiyaliz ve böbrek trasplantasyonu olarak renal replasman tedavileri mevcuttur. Yapılan bu çalışmada hemodiyaliz uygulaması alan hastalar esas alınmıştır. Hemodiyaliz uygulaması yapılan hastaların beslenme durumları ve beslenme bilgi düzeyleri ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; hemodiyaliz uygulanan hastaların beslenmeleri ve beslenme bilgileri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. 68 hastaya bilgi düzeylerini kontrol etme amacıyla anket uygulandı. Daha sonra kronik böbrek yetmezliği ve hemodiyaliz uygulamasına yönelik beslenme eğitimi verildi. Bir ay sonra aynı hastalara tekrar beslenme düzeyleri belirlenmesi için anket uygulandı. Sonuçlar analiz edilerek eğitimin beslenme düzenleri düzerine etkisi araştırıldı. Çıkan sonuçlarımızda beslenme eğitiminin beslenme bilgilerini ve diyet uyumlarını olumlu yönde etkilerken, kreatinin, ürik asit, serum K, ferritin, hemotokrik değerleri dışında biyokimyasal ve antropometrik ölçümlerinde her hangi bir anlama rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The condition of renal impairment that is progressive and irreversible is called chronic renal failure. Nutrition is the most important part of treatment in chronic kidney failure. In chronic kidney failure, nutrition slows the progression of the disease and increases the quality of life of the patient. Renal replacement therapies are available as peritoneal dialysis, hemodialysis and kidney transplantation. In this study, patients who received hemodialysis application were taken as basis. Nutritional status and nutritional knowledge levels of patients undergoing hemodialysis have been associated. The purpose of this study; to investigate the relationship between the nutrition and nutritional information of patients undergoing hemodialysis. A questionnaire was applied to 68 patients to check their level of knowledge. Then, nutrition training was given for chronic renal failure and hemodialysis. A month later, a questionnaire was applied to the same patients to determine their nutritional levels. The results were analyzed and the effect of education on nutrition patterns was investigated. In our results, while nutritional education has a positive effect on nutritional information and dietary compliance, no meaning was found in biochemical and anthropometric measurements other than creatinine, uric acid, serum K, ferritin and hemotocric values.