Ebeveynlerin okul iklimi algısının sosyal hizmet bakış açısıyla değerlendirilmesi
Evaulation of parents' perception of school climate from a social work perspective
  1. Tez No: 707436
  2. Yazar: KÜBRA DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal hizmet, okul sosyal hizmeti, okul iklimi, veli, karma yöntem, social work, school social work, school climate, parents, mixed method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde geniş öğrenci nüfusuna sahip ülkemizde okullarda sıkıntılar yaşanmaktadır. Dolayısıyla sorunların önlenmesi, tespiti ve çözümü için geniş bir uygulama alanına sahip sosyal hizmetin bilimsel ve sistemli yaklaşımına ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuk, aile, toplum refahının artmasında okul sosyal hizmeti büyük rol oynayacaktır. Bu çalışmada; mevcut ihtiyacı vurgulamak, detaylarıyla anlamak amacıyla nitel-nicel yöntemlerin birleştirildiği Paralel Karma Yöntem kullanılmıştır. Böylece okul ortamlarının etkinliği hakkında ebeveyn görüşlerinin ne olduğunun, okulların akademik, güvenlik ve sosyal açıdan veliler tarafından nasıl değerlendirildiğinin, sorunlar karşısında nasıl çözümlerin beklendiğinin öğrenilmesi amaçlanmıştır. Nicel kısımda kullanılan ölçek formu Schueler ve arkadaşlarının geliştirdiği 'Velilerin Okul İklimi Algısı Ölçeği' Ertem tarafından Türkçeye çevrilmiştir. İstanbul'daki devlet okullarında öğrencisi bulunan 399 velinin cevapladığı ölçek verileri SPSS 25 paket programında işlenmiş ve araştırma sorularına uygun şekilde Frekans Analizi, T testi ve Anova testi uygulanmış, tabloları oluşturulmuştur. Nitel kısımda yine İstanbul devlet okullarında öğrencisi bulunan, alt, orta ve üst SED'lerde toplam 9 veli ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular ayrı ayrı analiz edilip, tartışma kısmında birbirleriyle tutarlı ve tutarsız kısımları birlikte değerlendirilmiştir. Araştırmada farklı SED'lere göre ebeveyn okul iklimi algısının değiştiği, özellikle alt SED'lerden öğrencilerin çeşitli sorunlarının bulunduğu, bu sorunlar karşısında ebeveynlerin okul sosyal hizmetinin profesyonel desteğine ihtiyacının olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, problems have been experienced in schools in our country which has large student population. Therefore, a scientific and systematic approach of social work, which has a wide application area, is needed for the prevention, detection and solution of problems. School social work will play a major role in increasing the welfare of children, families and communities. In this study; in order to emphasize the current need and to understand it in detail, the Parallel Mixed Method, which combines qualitative and quantitative methods, was used. Thus, it is aimed to learn what parents' views are about the effectiveness of school environments, how schools are evaluated by parents in terms of academic, safety and social aspects, and what solutions are expected in the face of problems. The scale form used in the quantitative part was translated into Turkish by Ertem,“Parents' Perception of School Climate Scale”developed by Schueler. The scale data answered by 399 parents whose childs are students in public schools in Istanbul are processed in the SPSS 25 package program and Frequency Analysis, T test and Anova test were applied in accordance with the research questions and tables were created. In the qualitative part, in-depth interviews were conducted with a total of 9 parents, whose childs are also students in Istanbul public schools, in lower, middle and upper SEDs. The findings were analyzed separately, and the consistent and inconsistent parts were evaluated together in the discussion part. In the study, it was concluded that the perception of the school climate of the parents changed according to different SEDs, that students from the lower SEDs had various problems, and that the parents needed the Professional support of the school social work against these problems