Devlet ve özel okullarda ebeveynlerin okul öncesi eğitime katılımları ile okul iklimi algılarının incelenmesi
Examination of parents' participation in preschool education and perceptions of school climate in public and private schools
- Tez No: 803092
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, eğitim, okul öncesi, okul iklimi, devlet ve özel okulları, Parent, education, preschool, school climate, public and private schools
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Ordu ili Fatsa ilçesinde var olan,“Devlet Ve Özel Okullarda Ebeveynlerin Okul Öncesi Eğitime Katılımları İle Okul İklimi Algılarının”değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, mezuniyet durumu, gelir durumu, çocuğunuzun cinsiyeti, çocuğunuzun ay aralığı ve çocuğunuzun gittiği okul türü ) incelemesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, 2022/2023 eğitim-öğretim döneminde okul öncesi ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Ordu ili Fatsa ilçesinde MEM'e bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına çocuklarını götüren 297 kadın 57 erkek olmak üzere toplam 354 ebeveyn oluşturmaktadır. İstatistik SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 24.0 programından yararlanılarak verilerin çözümlemesi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları demografik açıdan incelendiğinde; ölçeklerimiz 297 kadın, 57 erkek olmak üzere toplam 354 ebeveyne yüz yüze uygulanmıştır. Katılımcıların en çok 27-36 yaş aralığında, lise mezunu oldukları, gelir durumlarının asgari ücret ve altında olduğu görülmüştür. Okul öncesi eğitime gönderdikleri çocukların cinsiyet sayıları olarak kız çocukların 165, erkek çocukların 189 kişi ve çocukların ay aralıklarına bakıldığında çoğunluğun 61-72 ay ( 5-6 yaş)aralığındadır. Katılımcıların çocuklarını gönderdikleri eğitim kurumlarına bakıldığında devlet kurumlarına gönderilen çocuk sayısı 188 kişi iken özel okullara gönderilen çocuk sayısı166 kişi olduğu ve çoğunluğun devlet okullarını tercih ettiği görülmektedir. Sonuç: 354 kişinin katıldığı bu araştırma sonucunda aile katılımı ile veli okul iklim algısı arasında anlamlı ve pozitif düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Ebeveynlerin aile katılım düzeyi arttıkça veli okul iklim algıları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, according to the variables (gender, age, graduation status, income status, gender of your child, month range of your child and the type of school your child attends) in Fatsa district of Ordu province,“Parents' Participation in Pre-School Education and Perceptions of School Climate in State and Private Schools”intended to be examined. Method: Among the methods, relational screening model was used. The universe of this research consists of pre-school parents in the 202/2023 academic year. The sample of the research is; A total of 354 parents, 297 women and 57 men, take their children to pre-school education institutions affiliated to MEM in Fatsa district of Ordu province. Data were analyzed using the Statistical SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 24.0 program. Findings: When the findings of the study are analyzed in terms of demographics; Our scales were applied face to face to a total of 354 parents, 297 women and 57 men. It was observed that the participants were mostly between the ages of 27-36, high school graduates, and their income levels were at or below the minimum wage. The gender numbers of the children they send to pre-school education are 165 for girls, 189 for boys, and the majority of children are between 61-72 months (5-6 years old). When we look at the educational institutions where the participants send their children, it is seen that the number of children sent to state institutions is 188, while the number of children sent to private schools is 166, and the majority of them prefer public schools. Conclusions: As a result of this study, in which 354 people participated, a significant and positive relationship was found between family participation and parent school climate perception. As parents' level of family involvement increases, parents' school climate perceptions also increase.