Psödotümör serebride klinik ve laboratuvar bulguları
Clinical and laboratory findings in pseudotumor cerebri
  1. Tez No: 70756
  2. Yazar: DUDU ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP SARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Psödotümör serebri, bilgisayarlı tomografi, tedavi, prognoz, Pseudotumor cerebri. Computerized tomography, treatment, prognosis VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Bu çalışmada kliniğimizde psödotümör serebri tanısıyla izlediğimiz 41 olgunun klinik ve laboratuvar özellikleri ile tedaviye yanıt ve prognostik özellikleri relıospektif olarak gözden geçirilmiştir. Yaş ortalaması 31.7 ± 9.3 yıl olan olguların 35'i kadın 6'sı erkektir. o Bulgularımız psödotümör serebri 'nin sıklıkla kadınlarda ve genç yaşta ortaya çıktığını, en sık yakınmaların başagrısı ve bulantı / kusma olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte nörolojik muayenede. Başta progresif görme kaybı olmak üzere, nörooftalmoljik bulgular ön planda yer almaktadır. Psödotümör serebri'de genellikle tıbbi tedaviye iyi yanıt alınmaktadır. Bununla birlikte az sayıda olguda progresif görme kaybı gelişebilmektedir. Bu nedenle, tıbbi tedaviye yanıt alınamayan olgularda ventriküloperitoneal shunt tedavisi seçeneği göz önünde tutulmalıdır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLINICAL AND LABORATORY FINDINGS IN PSEUDOTUMOR CEREBRI Is this study we reviewed clinical and laboratory features, treatment response and prognostic factors of 41 cases followed with the diagnosis of pseudotumor cerebri retrospectively. Mean age of 41 cases, 35 female 6 male was 3 i.7 ± 9.3 years. Our findings have showed that pseudotumor cerebri frequently occur in women and at young age and most frequent complaints observed were headeche, nausea and vomiting. Besides, neuroophtal'mologic findings along with progressive vision loss are primary findings observed in neurological examination of the patients. Pseudotumor cerebri patients generally responds well to the treatment procedures. However, despite treatment, progressive vision loss could develop in a small number of patients. Because of this reason, in medical treatment- resistant cases the choise of ventriculoperitoneal shunt operation should be taken into account in treatment.