COVID-19 tanılı 8-18 yaş arası hastalarda anksiyete, depresyon, travma düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety, depression, trauma level in patients aged 8-18 diagnosed with COVID-19
  1. Tez No: 707572
  2. Yazar: BEKİR TAŞKESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL YILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Anksiyete, COVID-19, Depresyon, Mental Sağlık, Adolescent, Anxiety, COVID-19, Depression, MentalHealth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç:COVID-19 hastalığı geçirmiş çocuklarda depresyon ve anksiyete düzeyleri gibi psikolojik etkilerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Mart 2020- Haziran 2021 yılları arasında PCR testiyle COVID-19 tanısı kesinleşmiş ve hastaneye yatırılarak tedavi edilmiş veya 14 günlük karantina süresini evde tamamlamış olan 8-18 yaş arasındaki 200 hasta dahil edildi. ''Çocuklar için travma sonrası stres tepki ölçeği'', ''Çocuklarda depresyon ölçeği'' ve ''Çocukluk çağı kaygı bozuklukları özbildirim ölçeği'' kullanıldı. Bulgular: Çalışma kapsamında 200 hastanın verileri derlendi. Hastaların %50,5'i erkek cinsiyette ve ortalama yaş 13,4 yıl olarak saptandı. Hastaların 67'si çocukluk döneminde ve geri kalanı adölesan olarak saptandı. Çalışma kapsamında değerlendirilen tüm hastaların %10'unda depresyon belirtileri görüldü. Hastaların %17'sinde panik/somatizasyon bulguları, %34'ünde ayrılık anksiyetesi, %19,5'inde sosyal fobi ve %6'sında okul fobisi gözlendi. Hastaların %41'inde en az bir anksiyete alt ölçeğinde semptomlar gözlendi. Hastaların %44,5'inde travma sonrası stres bozukluğuna ait belirtiler gözlendi ve tüm hastaların %5,5'inde bu belirtiler şiddetli düzeydeydi. Kız çocuklarının anksiyete ve travma sonrası stres tepki ölçeği skorları anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,01). Yatış süresi ile uygulanan psikolojik testlerin skorları arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmedi. Depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres tepki ölçeği arasında orta seviye yüksek anlamlı korelasyon gözlendi. Travma sonrası stres tepki ölçeği skorlarında ise ayaktan tedavi gören çocukların skorları diğer gruba göre anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi (p=0,01). Sosyal fobi alt ölçeğinde yatarak tedavi gören hastaların ortalama skorları daha yüksek iken; okul fobisi alt ölçeğinde ayaktan tedavi gören hastaların ortalama skorları anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi (sırasıyla p=0,01 ve p=0,05). Sonuç:Çalışmamızdan elde edilen veriler sonucunda COVID-19 hastalığından çocukların ve adölesanların psikolojik anlamda etkilenebildiği saptanmıştır. Bu çocuklarda oluşan psikiyatrik durumların ihmal edilmesi durumunda ilerleyen zamanlarda daha ağır sonuçlara neden olabileceği, bunun erken dönemde tespit edilmesi için, COVID-19 hastalığı geçiren çocukların deneyimli psikiyatristler tarafından bu açıdan değerlendirilmesi akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the psychological effects such as depression and anxiety levels in children who had COVID-19 disease. Material and Method: Between March 2020 and June 2021, 200 patients aged 8-18 years, who were diagnosed with COVID-19 by PCR testing and were hospitalized or treated at home, or who completed the 14-day quarantine period at home, were included.“The Child Post-Traumatic Stress Disorder Reaction Index”,“Child Depression Inventory”and“Screen for Child Anxiety Related Disorders”were used. Results:In this study, data of 200 patients were compiled. 50.5% of the patients were male and the mean age was 13.4 years. Sixty-seven of the patients were in childhood and the rest were adolescents. Depression symptoms were observed in 10% of all patients. Panic/somatization symptoms were observed in 17% of the patients, separation anxiety in 34%, social phobia in 19.5% and school phobia in 6% of the patients. Symptoms in at least one anxiety subscale were observed in 41% of the patients. Symptoms of post-traumatic stress disorder were observed in 44.5% of the patients, and these symptoms were severe in 5.5% of all patients. The anxiety and post-traumatic stress response scale scores of girls were found to be significantly higher (p=0.01). No significant correlation was observed between the length of stay and the scores of the applied psychological tests. A moderate to high significant correlation was observed between depression, anxiety and post-traumatic stress response scale. In the Posttraumatic Stress Reaction Index scores, the scores of the outpatients were found to be significantly higher than the other group (p=0.01). While the mean scores of inpatients in the social phobia subscale were higher; In the school phobia subscale, the mean scores of the outpatients were found to be significantly higher (p=0.01 and p=0.05, respectively). Conclusion:As a result of the data obtained from our study, it has been determined that children and adolescents can be affected psychologically by COVID-19 disease. It should be kept in mind that the psychiatric conditions occurring in these children may cause more severe consequences in the future if neglected, and that children with COVID-19 disease should be evaluated in this respect by experienced psychiatrists in order to detect this at an early stage.