Bilgi ekonomisine dönüşüm sürecinde Türkiye'nin göreceli performansı: Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırmalı ampirik bir analiz
Turkey's relative performance in the process of transformation to a knowledge economy: An empirical comparative analysis with European Union countries
- Tez No: 707586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Ekonomisi, Avrupa Birliği, Kümeleme Analizi, Diskriminant Analizi, Knowledge Economy, European Union, Clustering Analysis, Discriminant Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bilgi ekonomisi, üretimde bilginin temel faktör haline geldiği ekonomik sistemi ifade etmektedir. Dünya üzerindeki ülkelerin durumları incelendiğinde, ekonomik yapılarını bilgiye dayalı kuran ülkelerde kalkınma ve gelişmişlik düzeyi bilgi ekonomisinin önemini göstermektedir. Avrupa Birliği ve Türkiye bilgi ekonomisi oluşturabilmek için pek çok ekonomik adımlar atmış ve farklı politikalar uygulamıştır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Türkiye'nin ve Avrupa Birliği ülkelerinin bilgi ekonomisi performanslarını incelemek ve mevcut durumlarını veriler ile değerlendirmektir. Bu amaca ulaşabilmek için Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin bilgi ekonomisi performansları 2008 ve 2018 dönemlerine ait veriler kullanılarak faktör analizi, hiyerarşik kümeleme analizi (Ward yöntemi) ve diskriminant (ayırma) analizi ile incelenmiştir. Çalışmada bilgi ekonomisini temsil eden 13 gösterge kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Türkiye'nin bilgi ekonomisi performansı, Avrupa Birliği ülkeleri arasından en çok Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Knowledge economy refers to the economic system in which knowledge becomes the main factor of production. When the situation of the countries in the world is examined, the level of development in the countries that have established their economic structures based on knowledge shows the importance of the knowledge economy. The European Union and Turkey have taken many economic steps and implemented different policies to create a knowledge economy. In this context, the aim of the research is to examine the knowledge economy performances of Turkey and the European Union countries and to evaluate their current situation with data. In order to achieve this aim, the information economy performances of European Union countries and Turkey were examined by factor analysis, hierarchical clustering analysis (Ward's method) and discriminant analysis using data from 2008 and 2018 periods. In the study, thirteen variables were used as knowledge economy indicators. According to the results of the analysis, Turkey's knowledge economy performance is most similar to Bulgaria, Romania, Croatia and the Greek Cypriot Administration among the European Union countries.