Cinsiyet eşitsizliği bağlamında çalışan sorunları ve mobbing: Kayseri medyası örneği
Employee problems and mobbing in the context of gender inequality: Case of Kayseri media
  1. Tez No: 707587
  2. Yazar: İREM KÖPRÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Medya, Toplumsal Cinsiyet, Mobbing, Local Media, Gender, Mobbing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada öncelikle yerel medya kavramı, geçmişten bugüne yerel medyanın tarihi, Kayseri ilinin yerel medya konusundaki gelişimi incelenmiştir. Ayrıca toplumsal cinsiyet kavramı çerçevesinde bireylerin günlük hayatlarında ve iş hayatlarında karşılaştıkları cinsiyet temelli sorunlar ele alınmış; iş hayatının kaçınılmaz bir sorunu olan mobbing kavramı da yerel medya sektörü bağlamında incelenmiştir. Bu bağlamda Kayseri ilinde varlığını sürdüren yerel gazeteler ve televizyonlarda çalışmakta olan kadın ve erkek bireyler ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen veriler tablolar halinde verilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda yerel medya çalışanlarının toplumsal cinsiyet algıları ve mobbing uygulamalarına maruz kalıp kalmama durumları demografik değişkenler itibariyle tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre yerel medya sektöründe, çalışmakta olan kadın ve erkek bireylerin demografik özellikler ışığında toplumsal cinsiyet algıları mobbing uygulamaları konusunda bir etki etmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, the concept of local media, the history of local media from past to present, the development of Kayseri province on local media were examined. In addition, within the framework of the concept of gender, gender-based problems faced by individuals in their daily and business lives were discussed; The concept of mobbing, which is an inevitable problem of business life, has also been examined in the context of the local media sector. In this context, a survey was conducted with male and female individuals working in local newspapers and televisions in the province of Kayseri. The data obtained as a result of the survey study were given in tables and interpreted. In line with the data obtained, the gender perceptions of local media workers and their exposure to mobbing practices were determined in terms of demographic variables. According to the results of the research, gender perceptions of working women and men in the local media sector in the light of demographic characteristics do not have an effect on mobbing practices.