The role of Islamic principles in the development and legislation of human rights: A case of post-revolution Tunisia under Ennahda Islamic movement
Tunus Nahda İslamcı partisi örneğinde: Arap Baharı sonrası insan haklarının gelişiminde ve mevzuatında İslami ilkelerin etkisi
  1. Tez No: 707593
  2. Yazar: SWAMADU MWANJA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KURTBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslami ilkeler, Nahda islamcıları, İnsan haklari, Aile hukuku, Bekar annelerin durumu, Islamic principles, Ennahda islamists, Human rights, Family law, Status of single mothers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezin amacı, İslami ilkelerin Nahda İslamcıları yönetimindeki devrim sonrası Tunus'ta insan haklarının gelişimi ve mevzuatı üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını incelemektir. Araştırma sorusunu yanıtlamak üzere analiz; bu ilkelerin ülkedeki insan haklarının gelişimini ve mevzuatı ne ölçüde etkilediğini (devrim sonrası Tunus'ta İslami ilkeler insan haklarının gelişimini ve mevzuatı etkiledi mi?), Nahda'nın resmi belgelerine, basın bültenlerine ve diğer ilgili literatüre bağlı olarak açıklamaya çalışmaktadır. Çalışma, bu ilkelerin büyük ölçüde insan haklarının geliştirilmesine aşamalı olarak yardımcı olmasına ve bu tür yasaları olumlu yönde etkilemesine rağmen, insan haklarının ve bu haklara dair pozitif mevzuatın geliştirilmesinde tökezleyen bazı durumlar olduğunu ortaya çıkardı. Bunlar arasında aile hukuku konuları, örneğin kişisel statü hukuku, eşit miras ve bekar annelerin statüsü yer alıyordu. Ancak tüm bunlara rağmen, çalışma İslami ilkelerin Ennahda hareketi altında Tunus'ta insan haklarının gelişimini ve mevzuat oluşumunu aşamalı olarak etkilediği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to examine whether the Islamic principles had any impact on the development and legislation of human rights in the post-revolution Tunisia under the Ennahda Islamists. To be in position to answer the research question (did the Islamic principles influence the development and legislation of human rights in the post-revolution Tunisia?), the analysis is based on Ennahda's official documents, press releases and other related literature to examine to what extent these principles affected the development and legislation of human rights in the country. The study found out that although, to a large extent, these principles progressively helped in the development of human rights and positively affected the legislation of such, there were some incidences where they proved to be a stumbling block to the development of human rights and positive legislation of these rights. These included particularly the family law, for example, the personal status law, equal inheritance and status of single mothers among others. However, despite all this, the study concludes that the Islamic principles progressively affected the development and legislation of human rights in Tunisia under Ennahda movement.