Kardiyak sendrom x hastalarında serum prolidaz aktivitesinin değerlendirilmesi
Correlation between cardiac syndrome x and serum prolidase activity
- Tez No: 707646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak Sendrom X, Prolidaz, Kollajen, Cardiac Syndrome X, Prolidase, Collagen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Kardiyak Sendrom X' in patogenezi net olmamakla birlikte etyolojide mikrovasküler disfonksiyon ve endotelyal disfonksiyon üzerinde durulmaktadır. Daha önceki çalışmalarda serum prolidaz aktivitesi (SPA) ile koroner arter hastalığı (KAH) varlığı arasında ilişki gösterilmiştir. Biz çalışmamızda Kardiyak sendrom X ile (KSX) etyopatogenezindeki mikrovasküler disfonksiyon ve endotelyal disfoksiyonla indirek ilişkili olabileceğini düşündüğümüz SPA arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışmaya Temmuz 2012 ile Aralık 2012 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine tipik göğüs ağrısı şikâyetiyle başvuran ve egzersiz stres testi (40 hasta) ya da miyokard perfüzyon sintigrafisi (22 hasta) ile objektif iskemi saptanan, KAG ile normal koroner arterler tespit edilen ve Kardiyak Sendrom X tanısı konulan ardışık seçilen 62 hasta (37 kadın, 25 erkek ortalama yaş 55,03 ±8,82 ) alındı. Kontrol grubu olarak Framingam risk skoruna göre 10 yıllık kardiyovasküler riski %10 ve altında olan ardışık seçilen 61 sağlıklı gönüllü (30 kadın,31 erkek, ortalama yaş 43,42±8,07) alındı. Hasta ve kontrol gruplarının serum prolidaz aktiviteleri prolidaz kiti kullanılarak Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay testi (ELİSA) yöntemi ile ölçüldü. İstatistiksel analizde; bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U testi, ki-kare testi ve lineer regresyon analizi kullanıldı. BULGULAR: Hasta ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; hasta grubunda yaş (p =0,000) diyabetes mellitus (p = 0,000), hipertansiyon (p = 0,000), hiperlipidemi (p= 0,000) sıklığı ve SPA (p = 0,000) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. SPA; bağımlı değişken, yaş, SKB, DKB, PLT ve Hb bağımsız değişken olarak alınarak yapılan lineer regresyon analizi sonucunda yaş ile SPA (β= 0,273 p = 0,019) arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. SPA ile PLT (β = -0,217 p = 0,038) arasında istatistiksel anlamlılık saptandı. SONUÇ: Sonuç olarak, çalışmamızda SPA' nın KSX hastalarında anlamlı düzeyde arttığı gösterildi. KSX hastalarında SPA 'nın patogenezdeki net rolünü saptayabilmek için daha geniş kapsamlı randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Besides unclear pathogenesis of Cardiac Syndrome X, it has been made a point of microvascular dysfunction and endothelial dysfunction in etiology. Previous studies have shown a relationship between serum prolidase activity (SPA) and the presence of coronary artery disease (CAD). In this study, we aimed to evaluate the indirect correlation between Cardiac Syndrome X (CSX) and SPA suggested to be related to microvascular dysfunction and endothelial dysfunction in etiopathogenesis of CSX MATERIALS AND METHODS: The study involved consecutively chosen 62 patients who were applied to the Cardiology department of Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital in between July 2012-December 2012 for typical chest pains, who were diagnosed to have objective ischemia through exercise stress test (40 patients) or myocardial perfusion scintigraphy (22 patients), who had normal coronary arteries detected by CAG and diagnosed with Cardiac Syndrome X (37 were female, 25 were male and the average age was 55,03±8,82). Control group consisted of 61 healthy voluntary people chosen consecutively who had 10-year cardiovascular risk as lower than %10 according to Framingam risk score (30 were female, 31 were male and average age was 42±8,07). Serum prolidase activity of patient and control groups was detected by Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay test (ELİSA). For statistical analysis, independent sampling t-test, Mann-Whitney U test, χ2 test and linear regression were applied. RESULTS: In the comparison of patient and control groups, the average age (p=0,000), the frequency of diabetes mellitus (p=0,000), hypertension (p=0,000), hyperlipidemia (p=0,000) and SPA (p=0,000) were statistically significant in patient group. According to the results of linear regression analysis of SPA, as dependent variant, and age, SKB, DKB, PLT and Hb as independent variant, a statistically significant difference between age and SPA were detected (β= 0,273 p = 0,019). Moreover, SPA and PLT were also have significant difference (β = -0,217 p = 0,038). DISCUSSION: As a result, in this study, SPA was shown to be significantly increased in CSX patients. In defining a clear role of SPA in pathogenesis of CSX patients, more large-scaled randomized studies are needed.