Kolorektal kanserli hastalarda tanı anındaki nötrofil/lenfosit oranı ve platelet/lenfosit oranını sağlıklı populasyonla karşılaştırılması
Comparison of neutrophil/lymphocyte ratio and platelet/lymphocyte ratio at the time of diagnosis in patients with colorectal cancer with the healthy population
  1. Tez No: 707649
  2. Yazar: ÖZLEM AYDIN İSAK
  3. Danışmanlar: UZMAN SANEM KAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Nötrofil/lenfosit oranı, Platelet /lenfosit oranı, Tanı belirteci, Colorectal Cancer, neutrophil lymphocyte ratio, the platelet lymphocyte ratio, differantial diagnosis indicator
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kolorektal kanser,tüm dünyada erkeklerde tanı alan en sık 3., kadınlarda ise en sık tanı alan 2. kanserdir. Her yıl dünya genelinde yaklaşık bir milyon kolorektal kanser tanısı konulurken, yaklaşık 500.000 i bu nedenle kaybedilmektedir. Kolorektal kanser, erken evrede tespit edildiğinde , morbidite ve mortalitesi düşük olan ve uygun cerrahi girişim yapıldığında küratif tedavi edilebilen bir kanserdir. Kanser taramalarının amacı da hastalıkları erken evrede yakalamak, dolayısıyla ileri evredeki hastaların insidansını azaltmak ve bu yolla mortaliteyi düşürmektir. Bizim çalışmamızdaki amaç; kolorektal kanser tanısı almış hasta grubunun tanı anındaki nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR) ile sağlıklı kontrol grubu arasındaki nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranını (PLR) karşılaştırmak, aynı zamanda kolorektal tanısı almış hasta grubunun tanı anındaki nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR) ile evre, lokolizasyon ilişkisini göstermektir. Çalışmamızda Temmuz 2011-Haziran 2015 tarihleri arasında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümünde takipli 127 kolorektal kanser tanısı alan hastaların dosyalarını retrospektif olarak incelendik. Aynı zamanda çalışmamızda 2015 yılı içerisinde Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine muayane amacı ile başvuran 62 kişiyi, sağlıklı kontrol grubunu oluşturmak üzere retrospektif olarak incelendik. Hasta grubunun ve sağlıklı grubun hemogram sonuçlarındaki nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranını hesaplandık. Hasta grupta evre ve tümör lokalizasyonuna baktık. Çalışmamızda hasta grupta tanı anındaki ortanca NLR ve PLR sırasıyla ort:3.3 ve ort: 173.1 ve sağlıklı kontrol grupta ortanca NLR ort:2.04 ve PLR ort:114.2 olarak ölçüldü. İki grup arasında karşılaştırma yaptık ve hasta gruptaki oranlar sağlıklı gruba göre anlamlı yükseklikte bulundu. Hasta grupta bakılan NLR ve PLR ile evre ve lokalizasyon arası ilişkisi bulunmadı. Sonuçlarımız gösterdi ki kolayca çalışılabilen NLR ve PLR kolorektal kanser için erken tanı belirteci olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is the third most common cancer among men and the second most common among women worldwide.While every year approximately one million Colorectal cancer (CRC) is diagnosed, about half of these patients are being lost.Colorectal cancer (CRC) is a kind of cancer that has a low rate of morbity and mortality when it is diagnosed with early stage and can be curatively treated with appropriate surgical procedure.Also, The goals of CRC screening are early diagnosis of cancer in the preclinical state, down-staging of tumors, thereby reducing late stage patients incidence and mortality. The goal of our study is;to compare neutrophil to lymphocyte ratios (NLR) and platelet to lymphocyte ratios (PLR) of patients diagnosed with colorectal cancer , which was counted at the date of diagnosis with healty control group, also to show correlation between neutrophil to lymphocyte ratios (NLR) and platelet to lymphocyte ratios of patients diagnosed with colorectal cancer , which was counted at the date of diagnosis and disease stage and localization. Files of 127 patients who had been monitored and diagnosed by Ankara Dıskapi Yildirim Beyazit Traning and Resarch Hospital Medical Oncolgy Unit between July 2011 and June 2015, has been retrospectively analyzed throughout our study.Healty control group had been created by retroperspectively analyzing of 62 person's blood count who were consulted to Internal Diaseases Unit of Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Research and Traning Hospital in 2015. Neutrophil to lymphocyte ratios (NLR) and platelet to lymphocyte ratios (PLR) in blood counts of healty and diseased group have been both counted. In patient group the median values which was counted at the date of diagnosis for NLR and PLR are 3.3 and 173.1. In healty control group the median values which was counted at the date of diagnosis for NLR and PLR are 2.04 and 114.2 in our study. After comparing of diseased and healty control group's PLR and NLR, statistically significant differences have been detected. There is no correlation between the disease stage and localization with NLR and PLR values of diseased group. Our conclusion shows that the easily working NLR and PLR are can used as a early differantial diagnosis indicator for CRC.