Çivril ilçesinde halk hekimliği
Folk medicine in Çivril town
- Tez No: 707652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT METİN TÜRKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çivril, halk hekimliği, halk baytarlığı, bitki hastalıkları, tedavi, tedavi yöntemleri, tedavi merkezleri, Çivril, folk medicine, folk veterinarian, plant diseases, treatment, treatment methods, treatment centers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, Denizli ili Çivril ilçesinin mahallelerinde insan, hayvan ve bitkilerdeki hastalıklar ve bu hastalıkların sağaltılması için kullanılan geleneksel yöntem, teknik ve inanmaların izahı üzerinedir. Altı bölümden oluşan tezin giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi ve araştırma alanı hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin birinci bölümünde halk hekimliği kavramı, halk hekimliğinin tarihi, Türklerde ve Anadolu'da halk hekimliği, halk baytarlığı; bitkileri koruma yöntemlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Çivril halk hekimliğinde insan hastalıkları alfabetik sırayla sınıflandırılmış ve sınıflandırılan hastalıların hem sözlü hem de yazılı kaynak tanımlarına yer verilmiş, hastalıkların tedavi yöntemleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Çivril'deki hayvan hastalıkları alfabetik sırayla sınıflandırılmış ve kullanılan tedavi yöntemlerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde Çivril'de bitki hastalıkları, tedavileri ve yöntemleri belirtilmiştir. Beşinci bölümde halk hekimliğinde uygulanan tedavi pratikleri ve sağaltma yöntemleri örneklerle birlikte açıklanmıştır. Altıncı bölümde yörede tespit edilen sağaltma merkezlerinden ocaklar ve adak yerlerinde uygulanan tedavi yöntemlerine yer verilmiştir. Tezin sonunda sonuç, derleme soruları, kaynak kişiler, kaynakça, alan çalışması sırasında çekilen fotoğrafların yer aldığı ekler kısmı verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is on the explanation of the diseases in humans, animals and plants and the traditional methods, techniques and beliefs used for the treatment of these diseases in the neighborhoods of Denizli province Çivril district. In the introduction part of the thesis, which consists of six chapters, information about the subject, purpose, scope, method and research area of the research is given. In the first part of the thesis, the concept of folk medicine, the history of folk medicine, folk medicine in Turks and Anatolia, folk veterinary; plant protection methods. In the second part of the thesis, human diseases in Civril folk medicine are classified in alphabetical order and both oral and written source definitions of the classified diseases are given, and the treatment methods of the diseases are explained. In the third part, the animal diseases in Civril are classified in alphabetical order and the treatment methods used are given. In the fourth part, plant diseases, treatments and methods in Çivril are stated. In the fifth part, treatment practices and treatment methods applied in folk medicine are explained with examples. In the sixth part, the treatment methods applied in the hearths and votive places, which are among the healing centers in the region, are given. At the end of the thesis, the study was concluded by giving the conclusion, compilation questions, source persons, bibliography, and appendices containing the photographs taken during the fieldwork.