Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersi öğretim programına yönelik hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve model önerisi
Determination of the primary school teachers in service education for physical education and play lesson and model suggestion
  1. Tez No: 707758
  2. Yazar: ARZU PEKĞÖZ ÇEVİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Oyun dersi, Hizmet içi eğitim program tasarısı, Physical Education and Game Course, In-Service Curriculum Design
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin Beden Eğitimi ve Oyun dersi öğretim sürecinde karşılaştıkları sorunların ve gereksinimlerin belirlenerek öğretmenlere yönelik Beden Eğitimi ve Oyun dersine yönelik bir hizmet içi eğitim programının tasarlanması ve uygulanması amaçlanmıştır. Karma araştırma desenlerinden çok aşamalı yöntem araştırma desenine göre gerçekleştirilen araştırma, ihtiyaç analizi, tasarlama, uygulama ve değerlendirme olmak üzere dört aşamada yürütülmüştür. Araştırmanın nitel verilerinin toplanmasında alanyazın taraması ve doküman analizinden yararlanılmış, sınıf öğretmenleri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri ise sınıf öğretmenlerine geliştirilerek uygulanan Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi ve Oyun Dersine Yönelik Hizmetiçi Eğitim Gereksinimlerini Belirleme Ölçeği (BEODHEGBÖ) ile toplanmış ve veriler istatistiksel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Beden Eğitimi ve Oyun dersine yönelik mevcut durum ve öğretmenlerin ihtiyaçları belirlendikten sonra Beden Eğitimi ve Oyun dersi için hizmet içi eğitim programı tasarlanmıştır. Tasarlanan Hizmet içi Eğitim Programı, 2019-2020 eğitim öğretim yılında 25 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında hizmet içi eğitim programına yönelik olarak sınıf öğretmenleri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Değerlendirme sonucunda Hizmet içi Eğitim Programında hedeflenen becerilerin kazandırıldığı ve içerik bakımından yeterli olduğu anlaşılmış ve Programın sınıf öğretmenleri tarafından olumlu, eğlenceli, verimli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the problems and needs faced by primary school teachers during Physical Education and Game course process and design and apply in service education program for the teachers. The research that was designed according to multiphase mixed design from mixed research methods, was achieved in four stages; needs analysis, development, application and evaluation stages. Literature review, document analysis, semi-structured interviews with classroom teachers was carried out within the scope of the qualitative data collection tools and the datas were analyzed by content analysis. The quantitative datas of the research were collected with the Scale of the Determination Primary School Teachers in-Service Education Requirements about physical education and game course and the datas were analyzed with the statistical analysis method. After determining the current situation and the needs of the teachers for the physical education and game course, Physical Education and Game course in-service education program was designed. The designed curriculum was applied to 25 primary school teachers in the 2019-2020 academic year. Before and after the application, semi-structured interviews were achieved with the primary school teachers for the in-service education program, and the datas were analyzed by content analysis. As a result of the evaluation, it was concluded that the skills targeted in the in-service training program were acquired and the program implemented in the course was positive, fun, efficient and sufficient in terms of content by the primary school teachers.