Yüksek yoğunluklu egzersiz sonrası farklı iki toparlanma yönteminin kas hasarına etkisi
The effect of two different recovery methods on muscle damage after high intensity exercise
  1. Tez No: 707759
  2. Yazar: ÖMER BALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: egzersiz, soğuk su immersiyonu, masaj, kas hasarı, toparlanma, exercise, cold water immersion, massage, muscle damage, recovery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmanın amacı yüksek yoğunluklu egzersizlerden sonra hızlı toparlanma yöntemlerinden hangisinin en uygun yöntem olacağını belirlemektir. Bu çalışmada 20-30 yaş grubunda erkek voleybol sporcular üzerinde en yaygın kullanılan toparlanma yöntemlerinden ikisi olan soğuk su immersiyonu ve masaj kullanılarak, bu yöntemlerin kas hasarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 16 sporcu gruplara ayrılmıştır. Sekiz sporcu herhangi bir toparlanma yöntemine maruz kalmadan kontrol grubunu oluşturmuştur. Diğer sekiz sporcuya ise önce soğuk su immmersiyonu uygulanmış ve kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Daha sonra ise bu 8 kişilik gruba masaj uygulaması yapılarak, kas hasarının etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda deney grupları hem kendi içerisinde hem de diğer gruplarla kıyaslanarak, istatistiksel analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, masaj uygulaması yapılan sporcuların soğuk su immersiyonu yapılan sporculara göre kas hasarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Soğuk su immersiyonu ile toparlanma uygulanan sporcuların ise herhangi bir toparlanma yöntemine maruz kalmayan kontrol grubuna ait olan sporculardan daha az kas hasarına maruz kaldığı tespit edilmiştir. Hızlı toparlanma yöntemleri sporcuların performansındaki gelişimini olumlu yönde etkilediğinden dolayı egzersizlerden sonra toparlanma yöntemlerinin kullanılması sporcular için oldukça sağlıklı ve makul bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine which of the rapid recovery methods would be the most appropriate method after high-intensity exercises. In this study, the effects of these methods on muscle damage were investigated by using cold-water immersion and massage, which are two of the most commonly, used recovery methods, on male volleyball players in the 20-30 age group. In the study, 16 athletes were divided into groups. Eight athletes formed the control group without being exposed to any recovery method. The other eight athletes were first applied cold-water immersion and compared with the control group. Afterwards, this group of 8 people was massaged and the effect of muscle damage was examined. Because of the research, statistical analysis was carried out by comparing the experimental groups both within themselves and with other groups. According to the results of the research, it was observed that the muscle damage of the athletes who received massage treatment was lower than the athletes who received cold-water immersion. It was determined that the athletes who underwent recovery with cold water immersion were exposed to less muscle damage than the athletes who belonged to the control group who were not exposed to any recovery method. Since rapid recovery methods positively affect the development of athletes' performance, using recovery methods after exercises is a very healthy and reasonable option for athletes.