İsrail sol siyasal partileri ve Arap-İsrail barış süreci: 'Peres-Rabin-Barak' dönemlerinin karşılaştırmalı analizi
Israel's leftist political parties and the Arab-Israeli peace process: A comparative analysis of the 'Peres-Rabin-Barak' terms
- Tez No: 707791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜN ERLER BAYIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yahudi Solu, İsrail Devleti, Kurucu Sol İktidarlar, İsrail Sol Siyasal Partileri, Yitzhak Rabin, Şimon Peres, Ehud Barak, İsrail'in Uluslararası İlişkileri, İsrail Dış Politika Yapım Süreci, İç-Dış Politika İlişkisi, Karşılıklı Bağımlılık, Bağlantı, Jewish Left, State of Israel, Founding Left Governments, Israeli Leftist Political Parties, Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Ehud Barak, Israel's International Relations, Israel's Foreign Policy Making Process, Domestic-Foreign Policy Relationship, Interdependence, Linkage
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Çalışmamızın başlığından da anlaşılacağı üzere, İsrail'in üç sol iktidarı olan Şimon Peres, Yitzhak Rabin ve Ehud Barak hükümetlerini inceleyebilmemiz için, öncelikle, Yahudi sol kültürünün tarihi kökenleri ile Yahudiler'in Kıta Avrupa'sı, özellikle, Doğu Avrupa'da yaşadıkları pogrom, anti semitizm ve Aydınlanma (Haskala) süreçlerini de incelememiz gerekmektedir. Yahudilerin, Avrupa'nın sol hareket ve devrimlerine etkileri ve İsrail Devleti'ne giden süreçte, devletin ideolojisinin ve kurum kültürünün nasıl oluştuğu da tarihsel perspektifin önümüze getirdiği gerçeklerle ayrıca analiz edilmektedir. Tez başlığımızdaki ikinci ibare olan Arap-İsrail Barış Süreci ise sadece, Mısır'la gerçekleştirilen Camp David Anlaşmaları değil; hem Camp David'de giden süreçteki Ateşkes Uzlaşılarını, hem de sonraki yıllarda Filistin Yönetimiyle sağlanan Oslo Sürecinin, İsrail sol ve sağ partilerinin politika ve yaklaşımlarına etkileri de incelemektedir. İsrail'de, tüm bu süreçler sırasında, sol ve sağ partiler arasındaki görüş ve politika farklılıkları da ayrıca irdelenmektedir. Peres-Rabin-Barak Dönemlerinin karşılaştırılması, İsrail'in söz konusu dönemlerindeki iç ve dış dinamiklerinde meydana gelen siyasi, toplumsal olaylara da dikkati çekmekte ve mevcut hükümetlerin nasıl strateji izlediklerini de okura belirtmektedir. İsrail'in üç siyasal aktörü içinde, Yitzhak Rabin'in hem 1974-77 hem de 1992-95 evresindeki hükümetlerinde yürüttüğü dış politikanın, günümüz İsrail dış politikasına dâhi yön verir nitelikte olduğunu, Rabin'in içeride 'Karşılıklı Bağımlılık' (Interdependence); dışarıda 'Bağlantı' (Linkage) politikalarını nasıl uyguladığına çalışma boyunca odaklanmaktadır. Çalışmamızın araştırma evresinde, bilişim ağı haricinde, çok çeşitli kaynaklara ulaşılmıştır. Çalışmamız, Türkçe ve İngilizcenin dışında, İbranice kaynaklardan da yararlanma açısından ve 'Peres-Rabin-Barak' dönemlerini, aynı anda, ilk kez karşılaştıran bir tez çalışması olarak, alanında özgün bir çalışma olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
As indicated by the title of this study, in order for us to analyze Israel's three left governments, the Shimon Peres, Yitzhak Rabin, and Ehud Barak administrations, we must first analyze the historical origins of Jewish left culture, as well as the pogrom, anti-Semitism, and the Haskalah (Enlightenment) processes experienced by Jews in continental Europe. Additionally, the effects of Jews on Europe's left operations and revolutions, and how the state's ideology and institutional culture developed in the course leading up to the State of Israel, are analyzed based on the realities presented to us through the historical perspective. The second part of the thesis title, the Arab-Israeli Peace Process, focuses on analyzing not only the Camp David Accords in Egypt, but both the Ceasefires during the process leading up to Camp David, and the effects of the Oslo Process with the Palestine Administration in the following years on the policies and approaches of Israel's left and right parties. The differences of opinion and policies between Israel's left and right parties during all these processes are examined as well. The comparison of the Peres-Rabin-Barak periods draws attention to the political and social events that came to rise in Israel's internal and external dynamics in the said periods, and presents to the reader the strategies followed by the existing governments. Among Israel's three political actors, the foreign policy carried out by Yitzhak Rabin during his 1974-77 and 1992-95 governments, continues to influence Israel's foreign policy today. Thus, the study focuses on how Rabin implemented his domestic 'Interdependence' policy, and foreign 'Linkage' policy. As our study references Hebrew resources besides Turkish and English resources, and is the first study to simultaneously compare the 'Peres-Rabin-Barak' periods, it stands as a unique study in its field.