Lise öğrencilerinin sosyalmedyaya ilişkin tutumları veyalnızlık ilişkisi
- Tez No: 707795
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGÜZ BULUT SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medyaya ilişkin tutum, yalnızlık, lise öğrencileri, ergenlik, Attitude towards social media, loneliness, high school students, adolescence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın esas amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı liselerde öğrenim görmekte olan lise öğrencilerinin Sosyal medyaya ilişkin tutumları ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın diğer bir amacı da öğrencilerin Sosyal Medyaya ilişkin tutumları ve yalnızlık düzeylerinin çeşitli sosyo- demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %59'u kadın %41'i erkek olmak üzere toplam 195 kişiden oluşmuştur.Öğrencilerin %49.2'si Lise 1. sınıf, %50.8'i Lise 4. Sınıftadır. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Öğrencilerin sosyal medyayı kullanma tutumlarını belirlemek amacıyla Argın (2013) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Tutum Ölçeği ve Demir (1989) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirliği yapılan, UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Argın tarafından geliştirilen Sosyal Medya Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, Tek yönlü varyans analizi ANOVA, T-test ve Bivariate Korelasyon analizi programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde öğrencilerin %96.9'unun herhangi bir sosyal medya üyeliği bulunup, %68.2'si günde en az bir kereden fazla sosyal medya kullanıp öğrencilerin %69.2'si interneti sosyal medya için kullandıklarını belirtmişlerdir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde cinsiyete göre sosyal medyanın kullanımına yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Lise1. sınıf ve Lise 4.sınıf öğrencilerin sosyal medya tutumları incelendiğinde sınıf düzeyleri arttıkça sosyal medya tutumları ölçeğinden aldıkları puanlar da artış göstermektedir. Bir diğer deyişle katılımcıların yaş ortalamaları yükseldikçe sosyal medyaya olan ilgilerinin arttığı söylenebilir. Araştırmaya katılan bireylerin ekonomik gelir düzeyleri arttıkça sosyal medyaya yönelik tutumlarının arttığına yönelik bulgular elde edilmiştir.Ailenin ekonomik seviyesinin orta veya yüksek düzeyde olması, herhangi bir sosyal medya hesabının olması ile yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda, kadın öğrencilerin, erkek öğrencilere göre ii yalnızlık düzeylerininın daha yüksek olduğu bulunuştur.12.sınıf öğrencilerin, 9.sınıf öğrencilerine göre yalnızlık puanları daha yüksek çıkmıştır.Öğrencilerin yalnızlık düzeyleri incelendiğinde, Sosyal medya hesabı olmayan kişilerin yalnızlık oranları, sosyal medya hesabı olan kişilere oranla daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak öğrencilerin sosyal medya kullanım oranları yüksek çıkmıştır. Bu sonuçlarla sosyal medyanın hayatımızdaki konumu ve değerinin arttığı, sosyal medya kullanımının ebeveynler tarafından denetlemesi önem kazanmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationship between social media attitudes and loneliness levels of high school students attending high schools of Turkish Republic of Northern Cyprus Ministry of National Education. Another purpose of this study is to investigate whether students' attitudes towards social media and loneliness levels differ significantly in terms of various sociodemographic variables. A total of 195 people, 59% of whom were female and 41% were male, participated in the study. 49.2% of the students are in the first year of high school and 50.8% are in the 4th year of high school. Researchers conducted a form“Personal Information Form”and with this form Social Media Attitude Scale developed by Argın (2013) and Validity and reliability of the Turkish version by Demir (1989) UCLA Loneliness Scale and Social Media Attitude Scale developed by Argın was used to determine the attitudes of students to use social media. The data of the study were analyzed using one-way analysis of variance ANOVA, T-test and Bivariate Correlation analysis. When the findings of the study were analyzed, 96.9% of the students had any social media membership, 68.2% of them used social media at least once a day and 69.2% of the students stated that they used the internet for social media. When the results of the study were evaluated, no significant difference was found between the attitudes towards the use of social media by gender. In other words, it can be said that as the average age of the participants increased, their interest in social media increased. It was found that attitudes towards social media increased as economic income levels of the individuals participated in the study increased. Significant differences were found between the family's economic level being medium or high, having any social media account and loneliness levels. As a result of the study, it was found that female students had higher levels of loneliness than male students. The loneliness scores of 12th grade students were higher than 9th grade students. When the loneliness levels of the students were analyzed, the loneliness rates of the people without social media account were found to be lower iv than those with social media account. Consequently, the social media usage rate of the students was high. With these results, the position and value of social media in our lives has increased and the control of social media usage by parents has gained importance.