Lise öğrencilerinin sosyal medyaya ilişkin tutumları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki
Relationship between high school students' attitudes towards social media and personality traits
  1. Tez No: 469585
  2. Yazar: ELİF ÇAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kişilik, İnternet, Social Media, Personality, Internet
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
İnternetin insanlara sunduğu en büyük konforlardan biri şüphesiz her bilgiye yorulmadan çok hızlı bir şekilde erişim sağlayabilmektir. İnsanoğlu bu konforu sosyal hayatlarına da taşımak konusunda geri kalmamıştır. Günümüzde internet erişiminin bu kadar kolaylaşmasının neticesinde sosyal medya da hayatımızdaki sarsılmaz yerine yerleşmiş bulunmaktadır. Bu durum öyle bir hal almıştır ki, artık reel ilişkiler dahi olumsuz düzeyde etkilenebilmektedir. Bu noktada risk grubu olarak tanımlanan asıl grup ise değişime yetişkinlerden çok daha hızlı bir şekilde ayak uydurabilen ergenlerdir. Yapılan bu araştırmada amaç bu olumsuzlukların neler olduğunu araştırmaktan ziyade bu değişime ayak uydurmada diğerlerini geçen ergenlerin arka plandaki sebeplerine inmektir. Bu sebeplerin arasında olduğu düşünülen farklı kişilik özellikleri beş faktör kuramına göre ele alınmıştır. Böylece sosyal medya kullanımında olumsuz tutum geliştirme noktasında risk altında olan öğrencilerin tespitinin kolaylaştırılabileceği ve bu gençlerin sosyal medyaya dair olumlu bir tutum geliştirebilmelerine yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The greatest comfort that the Internet offers to people is undoubtedly the ability to access every bit of information without exhausting. Mankind has not lagged about moving this comfort to their social lives. Nowadays, as a result of the ease of internet access, social media has also settled down in our life. This has become so, that even real relations can now be negatively affected. The main group defined as risk group at this point is the adolescents who are able to adapt more quickly than adults. The aim of this research is to investigate what these negativities are, rather than to look at the backgrounds of the adolescents who have passed through the other changes. The different personality traits that are thought to be among these reasons are handled according to the five factor theory. Thus, it is thought that it will be possible to facilitate the identification of the students who are at risk of developing negative attitudes in using social media, and to contribute to the efforts to improve the positive attitude of these young people to social media.