Yerel basında kadın çalışanlara yönelik cinsiyetçi yaklaşım, Malatya örneği
Genderist approach to female employees in the local press, the case of Malatya
- Tez No: 707923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARIŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Cinsiyet, Yerel Basın, Medya, Women, Gender, Local Press, Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türkiye'de 1980 sonrasında yaşanan gelişmeler kadın hakları ve cinsiyet eşitsizliği gibi konuları gündeme getirmiş, konu üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Bu süreçte medya yeni bir yatırım alanına dönüşmüş, kadın çalışanların sayısı ise aynı hızla artmıştır. Ancak bu yeni süreç kadınların sektördeki varlığını korumak adına zorlu bir mücadeleyi de beraberinde getirmiştir. Basın sektöründe çalışan kadınlar, büyük oranda medya patronları ve meslek şartları, küçümsenmeyecek oranda da kamuoyunun toplumsal cinsiyet yaklaşımları nedeniyle ikincil konuma düşmektedir. Maddi eşitsizlikler, sosyal sorumluluklar, önyargılar, zor çalışma saatleri, terfi etme haklarının sağlıklı işlememesi ve en önemlisi cinsiyetçi yaklaşımlar kadınların mesleki hayatında karşılaştığı ve mücadele ettiği bazı sorunlardır. Her şeye rağmen basında çalışan kadınların sayısı ise azımsanmayacak oranlardadır. Basın sektöründe çalışan kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunları belirlemeyi amaçlayan bu çalışma, özellikle cinsiyetçi yaklaşımların yaşanıp yaşanmadığını Malatya yerel basını özelinde irdelemiştir. Çalışmada elde edilen veriler kadın çalışanların basın sektöründe cinsiyetçi yaklaşımlara maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Kadın olmaktan dolayı meslekte bazı sıkıntılarla karşılaşan kadınların özellikle toplumun kendilerine yüklediği roller nedeniyle iş ve aile arasında ikilemlerde kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Developments in Turkey after 1980 brought up issues such as women's rights and gender inequality, and many studies were conducted on the subject. In this process, the media has turned into a new investment area, and the number of female employees has increased at the same pace. However, this new process has brought with it a difficult struggle to protect the presence of women in the sector. Women working in the press sector fall into a secondary position largely due to media bosses and professional conditions, and not to be underestimated, due to the gender approach of the public. Financial inequalities, social responsibilities, prejudices, difficult working hours, poor functioning of promotion rights, and most importantly, sexist approaches are some of the problems that women face and struggle with in their professional life. Despite everything, the number of women working in the press is not to be underestimated. This study, which aims to determine the problems experienced by women working in the press sector in their working life, has examined whether there are sexist approaches in particular, in the local press of Malatya. The data obtained in the study reveal that female employees are exposed to sexist approaches in the media sector. It has been observed that women, who encounter some difficulties in the profession due to being a woman, are in dilemmas between work and family, especially due to the roles that society imposes on them.