2 boyutlu vektörel animasyon programlarının hareketli grafik yöntemlerinde kullanımı ve bir uygulama
Use of two dimensional vector based animation programs in motion graphic methods and an application
- Tez No: 707949
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Vektör, animasyon, grafik, hareketli grafik, 2 boyutlu animasyon, Vector, animation, graphic, motion graphics, 2 dimensional animation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Durağan görsel objelerin, belirgin bir kurguya göre hareketli hale getirilerek videoya dönüştürülmesine genel tanımıyla animasyon denilmektedir. Hareketli grafik tasarımı, hareketli grafikler (Motion Graphics), hareket veya dönme yanılsaması yaratan, dikkat çekiciliği artırmak amacıyla sesle birleştirilen animasyon veya dijital çekim parçalarıdır. Hareketli grafik tasarımı grafik tasarımın durağan olmadığını göstermektedir. Bu bakımından tasarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma, riskler içeren, masraflı video kurguları ile anlatımı zor olan bazı çalışmaların hareketli grafik tasarımı tekniği ile daha iyi anlatılıp anlatılamayacağını araştırmaktadır. Çalışma ayrıca hareketli grafik tasarım tekniklerini sadece risk ve maliyet boyutları açısından değil anlatım gücü ve yarattığı etkiler açısından da sorgulamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde "hareketli grafik tasarım kavramı tanıtılmakta, animasyonla bağlantısı kısaca anlatılmaktadır. İkinci bölümde dünyada ve Türkiye'de animasyonun gelişimi tarihsel süreç içerisinde incelenmektedir. Üçüncü bölümde grafik tasarımı ve animasyon arasındaki ilişki detaylandırılarak anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde hareketli grafik üretim yöntemleri üzerinde durulmaktadır. Beşinci bölümde iki boyutlu vektör tabanlı animasyon tanımlanarak, ilgili programların ne işe yaradığı incelenmektedir. Altıncı bölümde hareketli grafik örneklerine yer verilmekte ve yedinci bölümde iki boyutlu vektör tabanlı animasyonun hareketli grafiklerde kullanımına ilişkin bir uygulamaya yer verilmektedir. Sonuç bölümünde iki boyutlu vektör tabanlı animasyonun hareketli grafiklerde kullanımının sağlayacağı katkılar tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Animation can be defined as the transformation of static objects into moveable form according to a specific construction. Motion graphics are pieces of animation or footage that creates the illusion of different kinds of motion or rotation, and are combined with audio for creativity purposes (Crook ve Peter, 2016:12). Motion graphic design is extremely important in the design industry to show that graphic design is not static. This study investigates whether some of the fictions, which are difficult to express and requires risky and expensive video editing, can be better expressed with the motion graphic design technique. The study also questions motion graphic design not only in terms of risk and cost dimensions, but also in terms of expression power and its effects. In the first chapter of the study, motion graphics concept is introduced and its connection with animation is briefly explained. In the second chapter, the development of animation in the world and Turkey is given within the historical context. In the third chapter, the relationship between graphic design and animation is explained in detail. In the fourth chapter, motion graphics production methods are discussed. In the fifth chapter, twodimensional vector animation is introduced and the related programs are examined. In the sixth section, examples of motion graphics are given, and in the seventh chapter, the application of two-dimensional vector animation in motion graphics is given. In the conclusion, the contribution of using two-dimensional vector animation in motion graphics is discussed.