Yaşlı bireylerin iletişim sorunlarının incelenmesi: Pilot çalışma
Investigating the communication problems of elderly persons: Pilot study
- Tez No: 707948
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Halk Sağlığı, Kulak Burun ve Boğaz, Linguistics, Public Health, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisi, İletişim Sorunları, İşitme, Yaşlılık, Aging, Communication Problems, Hearing, Speech and Language Therapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ortalama yaşam sürelerinin uzamasıyla dünya nüfusu yaşlanmaktadır. Bu nedenle yaşlanma sürecinin işitme, biliş, dil, konuşma ve ses alanları üzerindeki etkilerinin anlaşılması önem kazanmaktadır. Yaşlı kişilerin bu alanlarda yaşamakta olduğu iletişim sorunlarının anlaşılması, yaşam kalitesinin ilerleyen yaşlarda korunması için oldukça önemlidir. Bu araştırmada, yaşlı kişilerin kendi bildirdikleri iletişim sorunlarının yaygınlığının, bu sorunların yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin ve çeşitli değişkenler ile iletişim sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu değişkenler yaş, cinsiyet ve işitme düzeyidir. Araştırmaya deney grubu olarak 65 yaş ve üzeri 186 kişi ve kontrol grubu olarak yaşları 20 ile 60 arasında değişen 74 kişi olmak üzere toplam 260 kişi katılmıştır. Yaşlı katılımcıların çoğunluğunun yaşı 65 ile 75 arasındadır. Katılımcıların iletişim sorunlarının yaygınlığına ve bu sorunların yaşam kalitesi üzerindeki etkilerine dair verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan İletişim Sorunları Anketi kullanılmıştır. İletişim sorunları; işitme, dil-biliş, konuşma ve ses olmak üzere dört bölümde incelenmiştir. Her bölümde sekiz soru bulunmaktadır. Altı soru iletişim sorunlarını, iki soru ise bu sorunların yaşam kalitesine olan etkilerini inceleme amacıyla hazırlanmıştır. Katılımcılara ait sosyodemografik bilgiler Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yaşlı katılımcıların %53.7'si işitme, %23.6'sı konuşma, %21.5'i dil-biliş ve %7.5'i ses alanında en az bir iletişim sorunu yaşadıklarını belirtmişlerdir. Genç katılımcıların ise %8.1'i işitme, %5.4'ü ses, %4'ü dil-biliş ve %2.7'si konuşma alanında en az bir sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Yaşlı katılımcıların en sık yaşadığı iletişim sorunu işitme alanında olup, gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamada zorlanmaktır (% 45.7). İşitme, dil-biliş ve konuşma alanlarında yaşanan iletişim sorunları yaşlanma sürecinde artmaktadır. Yaşlı bireyler ile biliş, dil, konuşma ve ses alanlarında çalışan dil ve konuşma terapistleri, işitme sorunları başta olmak üzere iletişim sorunlarındaki artışı yürüttükleri terapi süreçleri boyunca göz önünde bulundurmalıdır
Özet (Çeviri)
The world population is getting older as the average life expectancy increases. Therefore it is essential to understand the effects of aging process on hearing, cognition, language, speech, and voice. Understanding the communication problems of older people is important for maintaining the quality of life even in the late stages of life. The aim of this study is to investigate the prevalence of self-reported communication problems, the effects of these problems on quality of life and to identify associated variables among the elderly. The aforementioned variables are age, gender and hearing level. A total of 260 people, including 186 people aged 65 and over as the case group and 74 people aged between 20 and 60 as the control group, participated in the study. The majority of the older participants are between 65 and 75 years old. Questionnaire of The Communication Problems was used to determine the prevalence of communication problems and the effects of these problems on the quality of life. This questionnaire was prepared by the researcher. Communication problems are examined in four categories; hearing, language-cognition, speech, and voice. In each section, there are six questions aimed at examining the communication problems and two questions to examine the effects of these problems on quality of life. Sociodemographic information of the participants was collected using the Sociodemographic Information Form. The data were analyzed with the SPSS 22.0 package program. Among older participants 53.7% had a hearing problem, 21.5% had a language-cognition problem, 23.6% had a speech problem, and 7.5% had a voice problem. And among young participants 8.1% had a hearing problem, 4% had a language-cognition problem, 2.7% had a speech problem and 5.4% had a voice problem. The most common communication problem experienced by older adults was in the hearing area which is the difficulty in understanding speech in noise (45.7%). The hearing, language and speech problems increase during the aging process. Speech and language therapists working with elderly individuals in cognition, language, speech, and voice areas should iv take cognizance of the increase in communication skills, especially in hearing skills for the healthy conduct of the therapy process.