Zorunlu göç eden bireylerde riskli alkol kullanımı, sigara bağımlılığı ve yaşam doyumunu yordayan etmenler
Factors affecting risky alcohol consumption, smoking addiction and life satisfaction in forced migrants
  1. Tez No: 708004
  2. Yazar: DİLARA DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Riskli Alkol Kullanımı, Kültürel Uyum, Yaşam Doyumu, Sigara Bağımlılığı, Zorunlu Göç, Cultural Cohesion, Forced Migration, Risky Alcohol Consumption, Smoking Addiction, Well-Being
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı zorunlu göç eden bireylerin sigara ya da riskli alkol kullanımı sürecini etkileyen göç sonrası etmenleri incelemektir. Bu kapsamda günlük yaşam stres kaynakları, genel kaygı, genel sağlık algısı, sosyal destek algısı, gruplararası temas ve kültürleşme süreçlerinin bireylerin sigara ya da riskli alkol kullanımını ve yaşam doyumlarını yordama gücü araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini Adana'nın farklı mahallelerinde yaşayan 228 Suriyeli birey oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda katılımcılara Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Günlük Yaşam Stres Kaynakları Ölçeği, Yaygın Kaygı Bozukluğu Ölçeği, Sosyal Destek Ölçeği, Dünya Sağlık Örgütü Genel Sağlık Değerlendirmesi, Adaptasyon, Kültürel Uzaklık ve Kültürel Oryantasyon Ölçeği, Gruplararası Temasın Niceliğini Değerlendirme Ölçeği, Gruplararası Pozitif Teması Değerlendirme Ölçeği, Gruplararası Negatif Teması Değerlendirme Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi ve Alkol Kullanım Bozukluklarını Tanıma Testi uygulanmıştır. Çalışmanın sorularını yanıtlamak amacıyla uygulanan Hiyerarşik Regresyon analizleri sonucunda sigara bağımlılığını genel kaygı düzeyinin yordadığı bulunmuştur. Riskli alkol kullanımı üzerine yapılan Hiyerarşik Regresyon analizi sonucuna göre kültürleşme alt boyutlarından olan psikolojik uyum ve sosyo-kültürel uyum düzeyinin riskli alkol kullanımını yordadığı bulunmuştur. Çalışmada ayrıca günlük yaşam stres kaynakları, kültürleşme alt boyutlarından sosyo-kültürel uyum düzeyi ve yerel halk ile pozitif temasın bireylerin yaşam doyumunu öngördüğü sonucu elde edilmiştir. Bulgular alan yazın çerçevesinde tartışılmıştır. Zorunlu göç yaşayan bireylerde bağımlılık davranışını bireyin psikolojisinin ötesinde psikolojik ve sosyal etmenler ile birlikte inceleyen bu çalışmanın alan yazına katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the post-migration factors that affect the smoking addıctıon or risky alcohol consumption among forced immigrants. In this context, daily life stress sources, general anxiety, general health perception, perception of social support, intergroup contact and acculturation orientation have been studied to predict smoking or alcohol addiction and immigrants'life satisfaction. The sample of the study consists of 228 Syrian individuals living in different neighborhoods of Adana. For the purposes of the study, participants were informed about the Consent Form, Demographic Information Form, Daily Stressors Scale (Afghan Daily Stressors Scale) Generalized Anxiety Disorder Assessment, Social Support Scale, World Health Survey, Scales for Adaptation, Cultural Distance, and Acculturation Orientation, Intergroup Contact Quantity Scale, Valenced Positive Contact, Valanced Negative Contact, Life Satisfaction Scale, Fagerstrom Test for Nicotine Dependence, and The Alcohol Use Disorders Identification Tests were applied. As a result of the Hierarchical Regression analysis, it was found that the general anxiety level predicted smoking addiction. According to the Hierarchical Regression analysis on risky alcohol consumption, psychological cohesion and socio-cultural cohesion, which are sub-dimensions of acculturation, were found to predict risky alcohol consumption. In the study, it was also found that the sources of daily life stress, the level of socio-cultural adaptation from the sub-dimensions of acculturation and positive contact with the local people predict the life satisfaction of individuals. The findings are discussed within the framework of the literature. It is thought that this study, which examines the addiction behaviors of individuals experiencing forced migration together with psychological and social factors beyond the psychology of the individual, will contribute to the literature.