Kentlilerin iklim değişikliği algısı: İstanbul örneği
Citizens' perception of climate change: Istanbul case
- Tez No: 708013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR SADİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Kent, Çevre, İklim Değişikliği Algısı, İstanbul, Climate Change, City, Climate Change Perception, İstanbul
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
İnsanların doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu çevresel sorunlar her geçen gün hem çeşitlenmekte hem de farklı boyutlar kazanmaktadır. Çevresel sorunların başında ise iklim değişikliği gelmektedir. Her ne kadar iklim değişikliği küresel bir sorun olarak algılansa da etki ve sonuçlarının her ülkede eşit derecede hissedilmeyeceği açıktır. Toplumsal kırılganlıklar ile sosyal dinamikler dikkate alındığında iklim değişikliğinden doğacak olumsuz sonuçların az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkileyeceği öngörülmektedir. İklim değişikliğinin doğrudan ya da dolaylı olarak etkisi altına alacağı yerlerin başında ise dünya nüfusunun büyük bölümünün yaşadığı kentler gelmektedir. 2050 yılında toplam nüfusun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağı gerçeği dikkate alındığında iklim değişikliği ile mücadelede en önemli sorumluluk ve görev kentlere düşmektedir. Türkiye'de ise iklim değişikliği sonuçlarından olumsuz yönde etkilenecek kentlerin başında İstanbul bulunmaktadır. Bu çalışmada ilk kez İstanbul'da yaşayan kentlilerin iklim değişikliği hususundaki toplumsal bilgi düzeyleri ortaya konulmuş ve katılımcılar üzerinden kentlilerin iklim değişikliği algısı ele alınmıştır. Kentlilerin iklim değişikliği konusundaki toplumsal bilgi düzeyinin de dikkate alındığı bu araştırmada katılımcıların yüzde doksanından fazlasının iklim değişikliği kavramını duyduğu, iklim değişikliğinin yaşandığını düşündüğü ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçları olduğuna inandıkları görülmüştür. İklim değişikliği kavramının bu kadar yüksek oranda bilinir olmasına rağmen araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde kırkının iklim değişikliğine uyum sağlanması ve iklim değişikliği sorununun azaltılması hususlarında kararsız olduğu görülmüştür. Yine bu çalışmada iklim değişikliği çerçevesindeki uluslararası sözleşme ve resmi metinler ile ulusal ve yerel iklim değişikliği eylem planlarının toplumsal bilinirliliği araştırılmıştır. İstanbul'da yaşayan kentlilerin iklim değişikliği algılarının ortaya konulması amacıyla çalışmada iki ölçek kullanılmıştır. Bu ölçeklerden ilki iklim değişikliği risk algısı ikincisi ise merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği konusunda sorumluluklarını yerine getirdiklerine duyulan güven algısı ölçeğidir. Çalışmada söz konusu iklim değişikliği algılarının cinsiyet, medeni durum, sahip olunan çocuk sayısı, yaş, eğitim düzeyi, gelir seviyesi, ikamet edilen yaka ile ikametgâh süreleri açısından istatistiki olarak anlamlı bir farklılık arz edip etmedikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Environmental problems caused directly or indirectly by human beings are both diversifying and gaining different dimensions day by day. Climate change is one of the most serious environmental problems. Although climate change is perceived as a global problem, it is clear that its effects and consequences will not be felt equally in every country. As a result of examining social vulnerabilities and social dynamics in the context of climate change, it is predicted that developing countries will be more affected by the negative consequences of climate change. One of the places that will be directly or indirectly affected by climate change is the cities where the majority of the world's population lives. Considering the fact that two-thirds of the total population will live in cities in 2050, the most important responsibility and duty in the fight against climate change belongs to the cities. As far as Turkey is taken into account, Istanbul is one of the cities that will be adversely affected by the consequences of climate change. In this study, for the first time, public consciousness of the citizens living in Istanbul on climate change was revealed and also climate change perception of the citizens was investigated. In this study, in which the public consciousness of the citizens on climate change was taken into account, it was observed that more than ninety percent of the participants heard about the concept of climate change and its negative consequences. Despite the fact that the concept of climate change is known to such a high degree, it has been observed that about forty percent of the participants in the research are undecided about adaptation and mitigation process of climate change. Also, in this study, the public consciousness about international conventions and official texts within the framework of climate change, national and local climate change action plans were investigated. Two scales were used in the study in order to reveal the climate change perceptions of the citizens living in Istanbul. The first of these scales is the climate change risk perception, and the second is the perception of confidence that central government and local governments fulfill their responsibilities regarding climate change. Furthermore, it has been revealed whether the aforementioned climate change perceptions show a statistically significant difference in terms of gender, marital status, number of children parented, age, education level, income level, residential neighborhood and period.