Polen ve perga örneklerinde mikotoksin analizi
Aflatoxin analysis in pollen and bee bread samples
- Tez No: 708020
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Polen, Perga, Kimyasal Analiz, Aflatoksin, Okratoksin, Pollen, Perga, Chemical Analysis, Aflatoxin, Okataxin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Aydın, Silifke, Niğde, Bursa, Denizli, Isparta, Kütahya, İzmir, Afyon arıcılık yapan üreticilerden temin edilen onsekiz polen ile Kırşehir ve Nevşehir arıcılık yapan üreticilerden temin edilmiş iki perga örneklerinde, nem, kuru madde, kül, protein ve mikotoksin analizi yapılmıştır. Örneklerin nem içeriği % 13,82 ile % 29.10 arasında (ortalama 17.80), kuru madde içeriği 70.90 ile 86.18 (ortalama 82.20), kül % 1,60 ile % 3.32 arasında (ortalama 2.11) ve protein içeriği % 15.06 ile % 27.95 arasında (ortalama 20.49) değişiklik göstermiştir. Test edilen örneklerin hiçbirinde tespit limiti (0.60 μg/kg) Aflatoksin B1 (AFB1), Aflatoksin B2 (AFB2), Aflatoksin G1 (AFG1), Aflatoksin G1 (AFG2) ve Toplam Aflatoksin ((B1+B2+G1+G2) ile tespit limiti (0.63 μg/kg okratoksin (OTA) tespit edilememiştir. Elde edilen sonuçlara göre farklı yörelerden elde edilen polen ve perga örneklerinin mikotoksin analizi değerleri Türk Gıda Kodeksi Limitlerine uygun bulunmuştur
Özet (Çeviri)
In this study, eighteen pollen obtained from beekeepers in Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Aydın, Silifke, Niğde, Bursa, Denizli, Isparta, Kütahya, İzmir, Afyon and in two perga samples obtained from beekeepers in Kırşehir and Nevşehir, moisture, dry matter, Ash, protein and mycotoxin analyzes were made. The moisture content of the samples is between 13.82% and 29.10% (average 17.80), dry matter content is between 70.90 and 86.18 (average 82.20), ash is between 1.60% and 3.32% (average 2.11) and protein content is between 15.06% and 27.95% (average of 20.49). Limit of detection (0.60 μg/kg) in none of the samples tested Detection with Aflatoxin B1 (AFB1), Aflatoxin B2 (AFB2), Aflatoxin G1 (AFG1), Aflatoxin G1 (AFG2) and Total Aflatoxin ((B1+B2+G1+G2) limit (0.63 μg/kg ochratoxin (OTA) could not be determined. According to the results obtained, the mycotoxin analysis values of pollen and perga samples obtained from different regions were found to be in accordance with the Turkish Food Codex Limits.