Okul öncesi öğretmenlerinin çocuklarla felsefe hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Examination of the preschool teachers' views about 'philosophy with children'
  1. Tez No: 708079
  2. Yazar: ZÜLAL DAVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarla Felsefe, Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Öğretmeni, Öğretmen Görüşleri, Philosophy with Children, Preschool Education, Preschool Teacher, Views Of Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin çocuklarla felsefe hakkındaki görüşlerini incelemektir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde Gaziosmanpaşa ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi kurumlarda görev yapan 25 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenleri amaçlı örnekleme türlerinden olan ölçüt örnekleme tekniği ile seçilmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular Nvivo Plus programı aracılığıyla içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları okul öncesi öğretmenlerinin çocuklarla felsefe hakkında olumlu düşüncelere sahip olduklarını ancak çocuklarla felsefe hakkında eğitime ihtiyaç duyduklarını ve bu eğitimi almak için istekli olduklarını ortaya koymuştur. Okul öncesi öğretmenlerinin çocuklarla felsefe yaklaşımının; iletişim becerilerini geliştirme, çok yönlü gelişime katkı sağlama, eleştirel düşünmeyi geliştirme, yaratıcılığı geliştirme, akıl yürütme becerilerini geliştirme ve problem çözmeyi geliştirme gibi birçok düşünme becerilerinin gelişiminde olumlu etkisi olduğunu düşünmeleri önemli bulgulardandır. Okul öncesi öğretmenlerinin çocuklarla felsefenin okul öncesi eğitimde uygulanmasına ilişkin öğretmenlerin konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmamalarından ve çocukların gelişim düzeylerinin bazı soyut kavramları anlamak için uygun olmamasından kaynaklanan olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the views of preschool teachers about 'philosophy with children'. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, is preferred in the study. The study group consists of 25 pre-school teachers working at the official institutions affiliated to the Ministry of National Education in Gaziosmanpaşa district of Istanbul in the academic year of 2020-2021. Preschool teachers taking part in the research were selected with the criterion sampling technique, which is one of the purposeful sampling types. A semi-structured teacher interview form was used to collect the data. The findings of the research were analyzed by content analysis method through the Nvivo Plus program. The findings of the study revealed that preschool teachers have positive thoughts about philosophy with children; however, they need education about the philosophy with children and they are willing to receive this education. It is one of the important findings that the preschool teachers think that the approach 'philosophy with children' has a positive effect on the developments of all-round skills and many thinking skills such as communication, critical thinking, creativity, reasoning and problem solving. It was observed that preschool teachers stated that the application of philosophy with children in preschool education may have negative effects due to the facts that teachers do not have enough information about the subject and that the children's developmental level is not suitable for understanding some abstract concepts.