Algılanan örgütsel destek ile hemşirelerin işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
  1. Tez No: 708225
  2. Yazar: DERYA CORA KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZAKET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: algılanan örgütsel destek, hemşire, işten ayrılma eğilimi, Nurse, perceived organizational support, tendency to leave work scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada, algılanan örgütsel destek ile hemşirelerin işten ayrılma eğilimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Antalya ilinde hizmet veren 17 özel hastaneden izin verilen dört kurumda çalışan toplam 292 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Shapiro Wilks Testi ve Spearman korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin algılanan örgütsel destek puan ortalamaları 3,72±0,72 olarak tespit edildi. Hemşirelerin işten ayrılma eğilimi puan ortalamaları 6,6±3,2 olarak bulundu. Algılanan örgütsel destek puanı ile işten ayrılma eğilimi puanı arasında ise istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda hemşirelerin algıladıkları örgütsel destek ve işten ayrılma eğilimi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu, algılanan örgütsel desteğin arttıkça işten ayrılma eğilimlerinin azaldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the relationship between perceived organizational support and nurses' intention to leave the job. Method: The study was conducted with a total of 292 nurses working in four participating institutions from among the 17 private hospitals serving Antalya. Data were collected using a personal information form, the Perceived Organizational Support Scale and the Tendency to Leave Work Scale. Descriptive statisticals, Shapiro-Wilk Test and Spearman correlation analysis were used to evaluate the data. Results: The nurses' mean score for perceived organizational support was 3,72±0,72 and their mean intention to quit score was 6,6±3,2. There was a moderately strong, statistically significant negative correlation between perceived organizational support score and intention to quit score. Conclusion: The results of our study demonstrated a significant inverse relationship between nurses' perceived level of organizational support and their intention to leave the job.