Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının üstbilişsel okuma stratejileri ile çoklu zeka alanları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination on the relationship between metacognitive reading strategies and multiple intelligences of physical education and sport teachers candi̇dates
  1. Tez No: 708260
  2. Yazar: TUĞBA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YALIZ SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu zeka, Üstbilişsel okuma stratejileri, Beden eğitimi ve spor, Multiple intelligence, Metacognitive reading strategies, Physical education and sports
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma düzeyleri ile baskın oldukları zeka alanlarını belirlemek ve aralarındaki ilişki düzeyini araştırmaktır. Çalışma tarama modelinde olup tekil ve ilişkisel teknikler kullanılmıştır. Çalışma evreni; Eskişehir Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'ndeki 120 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Çoklu Zeka Ölçeği”ve“Üst Bilişsel Okuma Stratejileri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde ile ki-kare, ttesti ve ANOVA kullanılmıştır. Gruplar arasındaki anlamlı farkın kaynağını belirlemek amacıyla“Scheffe”testi kullanılmıştır. Çoklu zeka düzeyleri ile üstbilişsel okuma stratejileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla ise korelasyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda en baskın zeka alanı bedensel zeka olarak bulunmuştur. Çoklu zeka alanları ile cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, not ortalaması ve anne-baba eğitim durumları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Öğrencilerin üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma düzeyleri ise“sık sık kullanırım”olarak belirlenmiştir. Üstbilişsel okuma stratejileri ile cinsiyet ve sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Analitik stratejiler ile varoluşçu zeka arasında pozitif yönde, görsel zeka arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Pragmatik stratejiler ile varoluşçu zeka arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the usage level of MRS of teacher candidates and their dominant intelligence type, and investigate the level of relationship between them. It has been conducted based on the screening method and using singular and relational techniques. The study universe consists of 120 undergraduate students studying at the Department of Physical Education and Sports Teaching at Eskişehir Technical University.“MIS”and“ MRSQ”have been used as data collection tools. The data analysis has been done using arithmetic mean, standard deviation, frequency and percentage as well as chi-square, t-test and ANOVA. The“Scheffe”test has been used to identify the source of the significant difference between the groups. And a correlation analysis has been made to determine the relationship between MI levels and MRS. The findings showed bodily intelligence was the most dominant type. No significant difference has been found between MI and gender, age, grade level, GPA, and the educational background of the student's parents. The students' level of using MRS has been found as“I use it often”. A significant difference has been found between MRS and gender and grade levels. Though a positive significant relationship has been found between analytical strategies and existential intelligence, their relationship with visual intelligence has been found to be negative. And the relationship between pragmatic strategies and existential intelligence has been found to be positive and significant.