Ldl boyutu ölçüm metodları ve çocuk yaş grubunda ldl boyutu ölçümü
Ldl size measurement methods and ldl sizes in children objects
- Tez No: 708263
- Danışmanlar: PROF. DR. M KEMAL ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: LDL, Küçük boyutlu LDL, Obesite, PAGGE, PAG, Elektroforez, sdLDL, Okside LDL, Aterosklerozis, Koroner kalp hastalıkları, LDL, small size LDL, Obesity, PAGGE, PAG Electrophoresis, sdLDL, Oxidized LDL, Atherosclerosis, Coroner Heart Disease
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
LDL Boyutu Ölçüm Metotları ve Çocuk Yaş Grubunda LDL Boyutu Ölçümü Koroner kalp hastalıkları açısından kan lipid profili tayini günümüzde en önemli laboratuvar testlerindendir. Pek çok çalışma düşük dansiteli lipoprotein (LDL) boyutunun koroner kalp hastalıklarında bağımsız bir risk faktörü olduğunu ortaya koymuştur. LDL boyutu ölçümü için günümüzde 4 değişik metod kullanılmaktadır:. Bunlar ultrasantifigürasyon , HPLC (yüksek basınçlı sıvı kromatografisi) , PAGE (Poliakrilamid gradiyent jel elektroforezi) ve NMR (nükleer manyetik rezonans) dir. Çalışmalarımızda Krauss RM ve Burke DJ tarafından belirtilmiş PAGE yöntemini modifiye ederek ve test süresini kısaltarak uyguladık. Ayrıca Skylight Biotechnology firmasının geliştirdiği LipoSearch HPLC yöntemi ile ve Lipophor firmasına ait PAG LDL boyutu ölçüm kiti ile LDL boyutu ölçümlerini yaptık ve sonuçları karşılaştırdık. 3 metoddan modifiye Krauss PAGGE metodunu LDL boyutu ölçümü için en etkili yöntem olduğunu belirledik. GATA Çocuk Hastalıkları Kliniğine başvurmuş 3-13 yaş arası 87 adet obez çocuk ile 68 adet normal kilolu çocuklardan aldığımız serumlarda modifiye Krauss PAGGE metodu ile LDL boyutları ölçüldü. Obez çocuklarda LDL boyu)u kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
LDL SIZE MEASUREMENT METHODS AND LDL SIZES IN CHILDREN OBJECTS Recently measuring the LDL size is important 5 in evaluating lipid profile, since some experimental and case-control studies report that LDL size especially small one is a risk factor in coronary heart diseases. There are 4 different methods for measuring LDL size . These are ultrasantrifigation ,HPLC (high-pressure liquid chromatography), PAGGE (polyacrylamide gradient Gel electrophoresis ) and NMR (nuclear magnetic resonance). We modified Krauss Method and used for LDL size measuring Also we use two other different methods. One is Skylight Biotechnology Lipochem HPLC systems and other is Lipophor PAG LDL kit. Modified Kraus PAGGE and Lipophor PAG studies are done in Keio University Molecular Lipid Biochemistry Laboratory. We prepare the standard LDL for our internal control in Hamamutsu University Clinical Chemistry Laboratory. HPLC method is done in HPLC Shibuyaku Skylight Biotech Laboratory. We choose the modified Krauss PAGGE method for LDL size measuring. We measure 87 obesity and 68 normal weight 3-13 years old children's' LDL size by our new method. We found that LDL size in obese group is lower than control group.