Büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standartları doğrultusunda konsolide finansal tablolarla ilgili uygulama
Application regarding consolidated financial statements in accordance with financial reporting standards for large and medium enterprises
- Tez No: 708344
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konsolide Finansal Tablolar, Ana Ortaklık, Bağlı Ortaklık, BOBİ Finansal Raporlama Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Consolidated Financial Statements, Major Partnership, Subsidiary, BOBİ Financial Reporting Standards, Turkish Financial Reporting Standards
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Ekonomik gelişmelere ayak uydurarak büyümek isteyen işletmeler, iş çeşitliliğini arttırarak uluslararası alanlarda faaliyet gösterme, farklı işletmelerle birleşme, farklı iş kollarında yeni işletmelere sahip olma gibi stratejiler kullanarak kendilerini geliştirmektedir. Yeni iş birleşmeleri, iş ortaklıkları, yatırım yapılan işletmede kontrol sahibi olmak gibi sebepler konsolide finansal tablolara olan ihtiyacı arttırmıştır. Konsolide finansal tablo, birden fazla işletmenin birleşmesi ile oluşan, işletmelerin bireysel finansal tablolarının birleştirilerek tek bir çatı altında toplanmasını sağlayarak tek bir işletmeye aitmiş gibi gösteren finansal tablolardır. Konsolide finansal tablolar, standartlar doğrultusunda hazırlanmalıdır. Bu standartlar, Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve BOBİ Finansal Raporlama Standartlarıdır. Hangi işletmenin hangi standarda göre konsolide finansal tablolarını hazırlayacağı ise grup işletmenin faaliyet konusuna ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Çalışmanın amacı, Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve BOBİ Finansal Raporlama Standartları kapsamında konsolide finansal tabloların anlaşılmasını sağlamak ve uygulama ile konsolide finansal tabloların nasıl hazırlandığını okuyucuya aktarmaktır. Bu amaçlara ulaşmak için çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde konsolidasyon kavramı açıklanarak konsolidasyonla ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde konsolide finansal tablo yöntemleri, konsolide finansal tablolar ile ilgili standartlar örnekler yardımıyla açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise birinci ve ikinci bölümlerde anlatılan sözel bilgiler uygulama yöntemi ile açıklanmıştır. Uygulamada, tam konsolidasyon yöntemi kullanılarak gerçek işletme verilerine sahip üç şirket konsolide edilmiştir. Uygulama sonunda üç işletmeye ait tam set konsolide finansal tablolar seti verilerek konsolide finansal tablolar ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Companies that want to grow by keeping up with economic development develop by adopting strategies such as operating in international areas, increasing their business diversity, merging with other companies or owning new companies in different business areas. Reasons such as new business combinations, joint ventures and control over the investee have increased the need for consolidated financial statements. Consolidated financial statements are financial statements that result from the combination of several entities and present the individual financial statements of the entities as if they belonged to a single entity by combining them under one roof. Consolidated financial statements should be prepared in accordance with the Standards. These standards are Turkish Financial Reporting Standards and BOBI Financial Reporting Standards. Which company prepare its consolidated financial statements according to which standard depends on the activity and size of the group company. The aim of the study is to create an understanding of the consolidated financial statements within the framework of Turkish Financial Reporting Standards and BOBI Financial Reporting Standards and to provide the reader with an understanding of how the consolidated financial statements are prepared with the application. To achieve these goals, the study consists of three parts. The first chapter explains the concept of consolidation and provides general information on consolidation. In the second part, the methods of the consolidated financial statements and the standards associated with the consolidated financial statements are explained with examples. In the third part, the verbal information explained in the first and second parts is explained using the application method. In practise, three companies with real business data were consolidated using the full consolidation method. At the end of the application, a complete set of consolidated financial statements of three companies was presented and suggestions on the consolidated financial statements were made.