Akut biliyer pankreatitli olgularda erken ve geç laparoskopik kolesistektominin sonuçlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 708376
  2. Yazar: EBRAL YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: akut biliyer pankreatit, erken kolesistektomi, geç kolesistektomi, acute biliary pancreatitis, early cholecystectomy, delayed cholecystectomy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Giriş: Akut Pankreatit pankreas bezinin kendi enzimlerinin aktivasyonu ile intertisyel alana serbestlenmesi ve kendi dokusunu sindirmesi sonucunda oluşan nonbakteriyel inflamasyondur. Safra taşı akut pankreatit oluşumunda en sık sebebi oluşturmaktadır.Akut Billiar Pankreatit (ABP) tedavisinde, akut pankreatit nükslerini önlemek için kolesistektomi uygulanmaktadır. Ancak kolesistektomi zamanlaması yanında; erken dönemde yapışıklıklar, diseksiyon güçlüğü ve kanama riski nedeniyle laparoskopik kolesistektomi (LK) uygulaması tartışmalıdır Amaç: Bu çalışma da ABP tanısı ile kliniğimizde yatırılarak tedavi edilen hastalara uygulanan erken ve geç dönem LK'nin sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne akut biliyer pankreatit nedeniyle başvurmuş ve kolesistektomi uygulanan toplam 45 hasta retrospektif olarak değerlendirildi . Hastalardan 35'i kadın (%77,8) ve 10'u erkek (%22,2) hastaydı. ABP tedavisi tamamlandıktan sonra LK yapılan 22 hasta Grup1, ABP tedavisinden sonra 2 aylık interval verilen ve daha sonra LK yapılan hastalar grup2 olarak adlandırıldı. Hastalar yatışta Ranson kriterlerine göre değerlendirildi. Bulgular: Grup 1; 22, Grup 2 ise 23 olmak üzere toplam 45 hastadan oluşmaktaydı. Olguların ortalama yaşı 56 (26-93) yıl olup, hastaların yatış süreleri; grup 1'de ortalama 13.18, grup 2'de 8,3 gün idi. Grup 1'de 5 (%22,7) olguda; Grup 2'de 9 (%39,1) olguda MRCP, Grup 1'de 3 (%13,6) olguda; Grup 2'de 7 (%30,4) olguda ERCP+sfinkteretomi yapıldı. Grup 1 hastalarında LK süresi ortalama 57,8, grup 2'de 45,7 dakika olup anlamlı fark bulundu (0.01>p). Grup 1'de 3 (%13,6), grup2 de 2 (%8,7) hastada açığa geçildi. Postoperatif komplikasyon grup 1'de 4 (%18,1), grup 2'de 4 (%17,4) hastada görüldü. Grup 1'de 1 (%4,5) hastada; Grup 2'de 2 (%8,7) hastada yeniden akut pankreatit görüldü. Sonuç: ABP tedavisinde erken dönemde yapışıklıklar, diseksiyon güçlüğü ve kanama riski nedeniyle LK zamanını uzatmasına rağmen hastanın postoperatif hastanede yatış süresinde ve komplikasyonlar açısından farklılık saptanmamıştır. Bu çalışmamızda; akut bilier pankreatit tablosu geriledikten sonra yapılacak kolesistektomi ameliyatının güvenle uygulanabileceğini gösterdik. Hastaların daha sonradan gelişebilecek akut pankreatit ataklarının komplikasyonlardan korumak amacıyla erken LK yapılması kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT introduction Acute Pancreatitis is a nonbacterial inflammation caused by the activation of its own enzymes and the release of the interstitial area and digestion of its own tissue. Gallstones are the most common cause of acute pancreatitis. In the treatment of Acute Billiar Pancreatitis (ABP), cholecystectomy is applied to prevent acute pancreatitis recurrences. However, besides the timing of cholecystectomy; The application of laparoscopic cholecystectomy (LC) is controversial due to early adhesions, difficulty in dissection and risk of bleeding Aim: In this study, we aimed to compare the results of early and late stage LC applied to patients hospitalized in our clinic with the diagnosis of ABP Materials and Methods: A total of 45 patients, who were diagnosed with acute biliary pancreatitis and underwent cholecystectomy at General Surgery Clinic of Fatih Sultan Mehmet Education and Research Hospital , were retrospectively evaluated in the study. 35 of the patients were female (77.8%) and 10 were male (22.2%). The 22 patients who underwent LC after ABP treatment were named Group 1, and the patients who were given a 2-month interval after ABP treatment and then underwent LC as Group2. Patients were evaluated according to Ranson's criteria on admission. Results: There were 22 patients in group 1 and 23 patients in group 2, It consisted of a total of 45 patients. The average age of the patients was 56 (26-93) years, The average hospital length of stay was 13,18 days in group 1 and 8.3 days in group 2. MRCP was performed in 5 (22.7%) cases in Group 1 in 9 (39.1%) cases in Group 2. ERCP + sphincterotomy was performed in 3 (13.6%) cases in Group 1, 7 (30.4%) cases in Group 2. The mean duration of LC was 57.8 minutes in group 1 patients, 45.7 minutes in group 2, and a significant difference was found (0.01> p). Conversion to conventional cholecystectomy was found in 3 (13.6%) patients in group 1 and in 2 (8.7%) patients in group 2. Postoperative complications were seen in 4 (18.1%) patients in group 1, and 4 (17.4%) patients in group 2. Acute pancreatitis was seen again in 1 (4.5%) patient in Group 1,in 2 (8.7%) patients in Group 2. Conclusion: In the treatment of ABP, although the LC time was prolonged due to adhesions, difficulty in dissection and bleeding risk in the early period ,there was no difference in the postoperative hospital stay and complications,. In this study; We showed that cholecystectomy surgery can be performed safely after the acute biliary pancreatitis picture regresses. We are in the opinion of that early LC should be performed in order to protect patients from complications of acute pancreatitis attacks that may develop later.