Seksen yaş ve üzeri hastalarda Akut Kolanjit varlığında erken endoskopik retrograd kolanjiopankreatografinin klinik sonlanım üzerine etkisi
The effect of early endoscopic retrograde cholangiopancreatography on clinical outcomes in patients aged eighty and above with Acute Cholangitis
- Tez No: 844867
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖDEMİŞ, DOÇ. DR. OSMAN İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Kolanjit, ERCP zamanı, Yatış Süresi, Acute Cholangitis, ERCP Timing, Hospitalization Duration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Akut kolanjit safra yollarındaki safra akışının yavaşlaması ve enfeksiyon sonucu gelişen ateş, sarılık ve karın ağrısı ile kendini gösteren klinik bir sendromdur. Akut kolanjit tanısı konulan hastalarda hızlıca uygun sıvı ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Hastaların yaklaşık %70'inde medikal tedaviye yanıt alınmakla birlikte tedaviye yanıtsız hastalarda biliyer drenajın sağlanması gerekir. Akut kolanjit tanısında, hastalık şiddetinin belirlenmesinde ve tedavisinde en güncel kılavuz olan Tokyo Kılavuzu 2018 (TK 18) kullanılmaktadır. TK 18'de hafif kolanjitlerde tanıdan 24 saat sonra medikal tedaviye yanıt alınamayan durumlarda, orta şiddette erken (≤48 saat) dönemde, şiddetli kolanjit varlığında ise acil olarak biliyer drenajın sağlanması önerilmektedir. Biliyer drenaj endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP), perkütan transhepatik kolanjiografi (PTK) yada cerrahi ile sağlanabilir. Dünyada ortalama yaşam süresinin uzamasıyla beraber geriatrik nüfusta da artış görülmektedir. İlerleyen yaşla birlikte kişilerde kronik hastalıklar daha sık görülür. Çalışmamızda Mart 2019 ile Ocak 2023 tarihleri arasında hastanemiz ERCP 2 ünitesinde işlem yapılan seksen yaş ve üzeri hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. ERCP işlem zamanı acil (≤24 saat), erken (24-48 saat) ve geç (>48 saat; ≤7 gün) olacak şekilde hastalar sınıflandırılmış ve ERCP zamanı ile primer sonlanım noktası olan hastane yatışı ve uzamış yatışa (≥10 gün) olan etkisi değerlendirilmiştir. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen tüm prosedürler, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 2 Nolu Etik Kurul Başkanlığından alınan E.Kurul-E2-23-3097 sayılı kararı ile gerçekleştirilmiştir. Yürütülen tez çalışmasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ERCP 2 ünitesinde Mart 2019 ile Ocak 2023 tarihleri arasında yapılan 8218 işlem değerlendirildi. Dahil olma ve dışlanma kriterlerine uyan 222 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %32,9'u erkek hasta %67,1'i kadın hasta olarak saptandı. Hastaların yaş ortalaması yaklaşık olarak 85'ti. Çalışmaya dahil edilen hastalarda en düşük yaş 80 en yüksek yaş 100'dü. En sık eşlik eden üç hastalık; %67,1 ile hipertansiyon, %27 ile koroner arter hastalığı ve %23,9 ile diyabetes mellitus olarak görüldü. Çalışmaya dahil edilen 222 hasta TK 18 kriterlerine göre sınıflandırıldı. Hastaların %18,9'u hafif, %66'sı orta ve %14,4'ü şiddetli kolanjit olarak değerlendirildi. Hastalar ERCP işlem zamanı acil (48 saat) olacak şekilde gruplandırıldı. Gruplar arasında hastane yatış süresi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Geç ERCP yapılan hastalar ile acil ve erken ERCP yapılan hastalar uzamış yatış açısından kıyaslandığında geç ERCP grubunda uzamış yatış sıklığının arttığı görüldü. 122 hastadan kan kültürü aldığı görüldü. Kültür alınan hastaların %74,6'sında üreme saptanmadı. Hastaların %15,6'sında gram negatif etkenler ürerken %9,8'inde gram pozitif etkenler üredi. Hastaların %4,1'inde başarısız kanülasyon saptandı. Başarılı kanülasyon sağlanan hastaların %86,4'ünde selektif, %7'sinde fistülotomi ve %6,6'sında double guidwire yöntemi ile kanülasyon sağlandığı görüldü. Hastaların %92'sine stent, %64,8'ine EST, %76,5'ine balon dilatasyonu uygulandığı görüldü. Hastaların %43,2 'sinin ERCP işlemi ilk 24 saatte yapılmışken %21,6'sının işleminin 24-48 saat arasında, %35,2'sinin işleminin 48. saatten sonra yapıldığı görüldü. Hastaların %9,5' inde pankreatit, %2,3' ünde kanama %0,5' inde ise perforasyon gözlendi. Çok değişkenli regresyon analizinde uzamış yatışa olan etkiler incelendiğinde yaştaki 1 yıllık artışın 1,078 kat (%95 CI 1,005-1,156), orta şiddette kolanjiti olan hastalarda hafif kolanjiti olanlara göre 2,524 kat (%95 CI 1,176-5,414), şiddetli kolanjiti olan hastalarda hafif kolanjiti olanlara göre 5,676 kat (%95 CI 1,940-16,603), ERCP işleminin 48 saatten sonra yapılması ile ilk 24 saatte yapılması kıyaslandığında 2,637 kat (%95 CI 1,324-5,249) artış izlendi. ERCP işlem zamanının hastane yatış süresi üzerine etkisinin incelendiği çalışmada, ERCP saati ilk 24 saat olanlar , 24-48 saat arası olanlar ve 48 saatten fazla olanların hastaların hastane yatış süreleri kıyaslandığında anlamlı farklılık saptanmadı. ERCP saati ilk 24 saat olanlar , 24-48 saat arası olanlar ve 48 saatten fazla olan hastaların hastane yatış sürelerinin 10 günün altında veya 10 gün ve üzerinde olması oranları arasında anlamlı farklılık saptandı. ERCP saati ilk 24 saat olan hastalarla ERCP saati 24-48 saat arasında olan hastalar arasında uzamış yatış açısından anlamlı farklılık saptanmadı. ERCP saati 48 saatten fazla olanlarda uzamış yatış oranı ERCP işlem saati 24 saatten az ve 24-48 saat olanlara göre daha fazla bulundu. Hastaneye başvuran akut kolanjit hastalarında ERCP ye kadar geçen süre ortalama hastane yatış süresini etkilememekle birlikte işlemin ilk 48 saat içerisinde yapılmış olması uzamış yatış olasılığını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute cholangitis is a clinical syndrome characterized by fever, jaundice, and abdominal pain resulting from biliary tract obstruction and infection. In patients diagnosed with acute cholangitis, prompt initiation of appropriate fluid and antibiotic therapy is essential. Approximately 70% of patients respond to medical treatment; however, in cases where medical treatment is ineffective, biliary drainage is necessary. For the diagnosis, severity assessment, and management of acute cholangitis, the most current guidelines, namely the Tokyo Guidelines 2018 (TG 18), are utilized. According to TG 18, in cases of mild cholangitis where there is no response to medical treatment 24 hours after diagnosis, early (≤48 hours) biliary drainage is recommended in cases of moderate severity, and urgent biliary drainage is advised in the presence of severe cholangitis. Biliary drainage can be achieved through endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP), percutaneous transhepatic cholangiography (PTC), or surgery. With the increasing average life expectancy worldwide, there is also a growing geriatric population. As individuals age, chronic diseases become more prevalent. In our study, we retrospectively analyzed patients aged eighty and above who underwent procedures in our hospital's ERCP 2 unit between March 2019 and January 2023. Patients were classified based on the timing of their ERCP procedures as urgent (≤24 hours), early (24-48 hours), and delayed (>48 hours; ≤7 days), and the impact of ERCP timing on the primary outcome of hospital admission and prolonged hospitalization (≥10 days) was assessed. All procedures conducted within the scope of the thesis were carried out with the approval of the Ankara Bilkent City Hospital Ethics Committee, under Decision No. E.Committee- E2-23-3097 obtained. The study evaluated a total of 8218 procedures performed in the Ankara Bilkent City Hospital ERCP 2 unit between March 2019 and January 2023. Two hundred twenty-two patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. Of these patients, 32,9% were male, and 67,1% were female, with an average age of approximately 85. The age of the included patients ranged from a minimum of 80 to a maximum of 100 years. The three most commonly associated diseases were hypertension (67,1%), coronary artery disease (27%), and diabetes mellitus (23,9%). The 222 patients included in the study were classified according to the TG 18 criteria. Of these patients, 18,9 % were classified as mild, 66% as moderate, and 14,4% as severe cholangitis. Patients were grouped based on the timing of their ERCP procedures as urgent (48 hours), with no significant difference in terms of hospitalization duration observed between the groups. When delayed ERCP was compared to urgent and early ERCP regarding prolonged hospitalization, it was found that delayed ERCP increased the frequency of prolonged hospitalization in patients.Blood cultures were obtained from 122 patients, with no growth observed in 74,6% of the patients. Gram-negative pathogens were isolated in 15,6% of the patients, while gram-positive pathogens were isolated in 9,8%. Unsuccessful cannulation was detected in 4,1% of the patients. Among those with successful cannulation, 86,4% underwent selective cannulation, 7% underwent fistulotomy, and 6,6% underwent cannulation using the double guidewire method. Stents were placed in 92% of the patients, endoscopic sphincterotomy (EST) in 64,8%, and balloon dilation in 76,5%. In terms of the timing of ERCP procedures, 43,2% of the patients had the procedure performed within the first 24 hours, 21,6% between 24-48 hours, and 35,2% after 48 hours. Pancreatitis occurred in 9,5% of the patients, bleeding in 2,3%, and perforation in 0,5%. In a multivariate regression analysis examining the effects on prolonged hospitalization, a one-year increase in age was associated with a 1,078-fold increase (95% CI 1,005-1,156), moderate cholangitis was associated with a 2,524-fold increase (95% CI 1,176-5,414) compared to mild cholangitis, and severe cholangitis was associated with a 5,676-fold increase (95% CI 1,940-16,603) compared to mild cholangitis. Furthermore, ERCP performed more than 48 hours after onset was associated with a 2,637-fold increase (95% CI 1,324-5,249) in prolonged hospitalization compared to procedures performed within the first 24 hours. In the study examining the effect of the timing of ERCP procedures on hospitalization duration, no significant difference in hospitalization duration was observed when comparing patients with ERCP performed within the first 24 hours, between 24-48 hours, and after 48 hours. However, a significant difference was observed in the proportions of patients with hospitalization durations below and above 10 days among those with ERCP performed within the first 24 hours, between 24-48 hours, and after 48 hours. There was no significant difference in prolonged hospitalization between patients with ERCP performed within the first 24 hours and those with ERCP performed between 24-48 hours. Patients with ERCP performed after 48 hours had a higher rate of prolonged hospitalization compared to those with ERCP performed within the first 24 hours and between 24-48 hours. The time interval between hospital admission and ERCP in patients with acute cholangitis does not affect the average hospitalization duration; however, having the procedure performed within the first 48 hours reduces the likelihood of prolonged hospitalization.