Akut biliyer pankreatitli olgularda erken ve geç laparoskopik kolesistektominin yeri
Early and delayed laparoscopic cholecystectomy in patients with biliary acute pancreatitis
  1. Tez No: 281172
  2. Yazar: ÜNAL BEYAZIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Acute pancreatitis, laparoscopic cholecystectomy, timing of operation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve AmaçAkut pankreatit; sindirim enzimlerinin pankreas içi aktivasyonuyla pankreasın otosindirimi sonucu oluşur. Hafif ödematöz pankreatitten, %20 lere varabilen mortaliteye sahip şiddetli nekrotizan pankreatite kadar uzanan, oldukça heterojen dağılım gösterebilir. Bu çalışmada; Akut biliyer pankreatit'li (ABP) hastalarda erken ve geç laparoskopik kolesistektomi (LK) sonuclarını karşılaştırarak, mortalite ve morbitide üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık.Hastalar ve YöntemKliniğimizde Ocak 2005 ? Eylül 2010 tarihleri arasında şiddetli olmayan ABP tanısı alan ve tedavisi için LK uygulanan toplam 108 hasta çalışmaya alındı. Hastalar erken (grup-A) ve geç (grup-B) LK şeklinde iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri, yapılan ameliyat türü, ameliyat süreleri, açık ameliyata geçme oranları, komplikasyonlar, mortalite ve hastanede yatış süreleri kaydedildi. Komplikasyon olarak hastaların safra yollarında yaralanma ve safra fistülü değerlendirmeye alındı. ABP atağının başlanğıcından itibaren ilk 15 gün içinde ameliyat edilen hastalar erken LK, 15 günden sonra ameliyat edilen hastalar geç LK olarak değerlendirildi.BulgularToplam 108 hastanın 46'sı grup-A'da, 62'si grup-B'de idi. Gruplara göre yaş ortalamaları; Grup-A'da 52.9 (23 - 84) yıl, grup-B'de 51.9 (19 - 82) yıl idi. Grupların kadın erkek oranı grup-A'da 35/11 (% 76.1/ % 23.9) iken, grup-B'de 44/18 (% 71.0/ % 29.0) idi. Grup-A'daki 43 (%93.5) hastaya başarılı şekilde LK gerçekleştirilirken, 3 (% 6.5) hastada açık ameliyata geçildi. Grup-B'de 58 (% 93.6) hastaya başarılı şekilde LK uygulanırken, 4 (% 6.4) hastada açık ameliyata geçildi. Açığa geçme oranları açısından her iki grup arasında fark yoktu. Her iki grupta komplikasyon gelişmedi. Grup-A'da bir hasta postoperatif dönemde nekrotizan pankreatit nedeniyle kaybedildi. Ameliyat süreleri Grup-A'da ortalama 70.5 dakika, Grup-B'de ise ortalama 68.6 dakika idi. Ameliyat sonrası hastanede yatış süresi Grup-A'da 2.8 gün, Grup-B'de 3.0 gündü. Hastaların ameliyat süreleri ve ameliyat sonrası hastanede yatış süreleri açısından gruplar arasında fark yoktu.SonuçVerilerimize göre hafif ve orta şiddetteki pankreatitte, erken LK açığa geçme oranlarını ve safra yolu komplikasyonlarını arttırmamaktadır. Buna karşılık geç LK de tekrarlayan pankretit atakları geçikme süresiyle korele olarak artmaktadır. Bu yüzden hafif ve orta şiddetli biliyer pankreatitte tekrarlayan pankreatit ataklarınının morbidite ve mortalitesinden hastaları korumak için erken LK yi önermekteyiz.Anatar Sözcük: Akut pankreatit, laparoskopik kolesistektomi, operasyon zamanlaması
Özet (Çeviri)
Introduction and ObjectiveAcute pancreatitis is a result of pancreas auto-digestion with the activation of pancreatic digestive enzymes. The clinical picture shows a heterogeneous distribution extending from moderate edematous pancreatitis to severe necrotic pancreatitis with 20% mortality. In this study, we aimed to compare the results of early and late laparoscopic cholecystectomy (LC) and to investigate their effects on mortality and morbidity in patients with acute biliary pancreatitis (ABP).Patients and MethodsOne hundred eight patients, who underwent LC with the diagnosis of moderate acute pancreatitis in our clinic between January 2005 and September 2010, were enrolled in this study. The patients were divided into two groups as early LC group (group-A) and late LC group (group B). The demographic characteristics, type of surgery, operating time, conversion rate of open surgery, complications, mortality and hospital stay were recorded. The complications were defined as ınjury of the bile ducts and biliary fistula in the patients. The patients who underwent LC within the first fifteen days after the onset of attacks of pancreatitis were evaluated in group A and the patients who underwent LC later than the fifteen days were evaluated in group B.ResultsThe number of the patients was 46 in group A and 62 in group B. The mean age was 52.9 (23-84) years in group A and 51.9 (19-82) years in group B. The distribution of women and men were 35/11 (76.1% / 23.9%) in group A, and 44/18 (71.0% / 29.0%) in group B, respectively. LC was performed successfully in 43 (93.5%) patients of group A and in 58 patients of group B. We had to perform open surgery in 3 (6.5%) patients in group A and 4 (6.4%) patients in group B. There was no difference between the two groups in terms of the rates of conversion to open surgery. There were no complications in both groups. One patient in group A died due to necrotizing pancreatitis at the postoperative period. The average operation times were 70.5 minutes in group A and 68.6 minutes in group B. The average postoperative hospital stays were 2.8 days in group A and 3.0 days in group B. There were no differences in terms of operation time and postoperative hospital stay between the groups.ConclusionEarly LC did not increase the rates of conversion to open surgery and biliary tract complications. On the other hand, the rate of recurrent pancreatitis attacks was higher in group B correlated with the duration of elapsed time for LC. Therefore, we recommend early LC for protect the patients from the morbidity and mortality of the recurrent attacks in the patients with mild to moderate pancreatitis.