GAP koşullarında bazı tane sorgum genotiplerinin verim potansiyellerinin saptanması
Determination of yield potantials of different grain sorghum genotypes under GAP condition
- Tez No: 708465
 - Danışmanlar: PROF. DR. CELAL YÜCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Sorgum (Sorghum bicolor L. Moench), Tane Verimi, Genotip, Sorghum (Sorghum bicolor L. Moench), Seed Yield, Genotype
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Şırnak Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, bazı tane sorgum genotiplerinin, GAP bölgesinde ikinci ürün koşullarında tane verimi ve verim komponontlerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, ulusal ve uluslararası kaynaklardan elde edilen 18 sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemeleri, 2020 yılında GAP koşullarını temsil eden Akçakale/Şanlıurfa'da ikinci ürün koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Ekimler, her genotip 4 sıra, sıra arası 70 cm ve sıra üzeri 15 cm olacak şekilde elle yapılmıştır. Araştırmada genotiplere göre değişmekle birlikte sırasıyla bitki boyunun 122.07 - 238.22 cm, salkım ağırlığının 14.53 - 54.97 g, bintane ağırlığının, 12.57 - 29.35 g, çiçeklenme gün saysısının 65.00 - 82.00 gün, fizyolojik olgunlaşma gün sayısının 96 - 109 gün ve tane veriminin 138.07 - 522.25 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Tane verimi açısından ön plana çıkan genotiplerin orta geçci ve dik büyüme tabiatına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Macia Big ve L20 tane sorgum genotiplerinin hem tane verimleri hem de verim öğeleri açısından ön plana çıktığı ve GAP bölgesi ikinci ürün koşulları için önerilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the project is to determine grain yield production potentials and related proporties of different grain sorghum genotypes under GAP conditions. In this project, 18 line and commercial of grain sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) genotypes used as material. The field experiment will be conducted under Akçakale/Şanlıurfa region representing GAP region conditions during the second crop season in 2020. A randomized complete block (RCB) with 3 replication used as the experimental design. Each plot consisted of 4 rows with 5 m long and 0.7 m apart and 15 cm intra-row spacing. In the study, it was determined that the grain yield was 138.07 - 522.25 kg da-1, the plant height was 122.07 - 238.22 cm, the panicle weight was 14.53 - 54.97 g, 1000 seed weight was 12.57 - 29.35 g, flowering days was 65.00 - 82.00 day, and physiological maturation days 138.07 - 522.25 day, although it varies according to the genotypies. It has been determined that the genotypes that come to the fore in terms of grain yield have a medium late and upright growth nature. In this study, it was concluded that Macia Big and L20 grain sorghum genotypes come to the fore both in terms of grain yields and yield components and can be recommended for second crop conditions in the GAP region.