Muay thai sporcuları ile rekreasyonel vücut geliştirme sporcularının denge, koordinasyon ve alt ekstremite performansının karşılaştırılması
- Tez No: 708512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN HAKSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Muay Thai, Rekreasyonel Vücut Geliştirme, Denge, Koordinasyon, Alt Ekstremite Fonksiyonel Performansı, Muay Thai, Recreational Bodybuilding, Balance, Coordination, Lower Extremity Functional Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, muay thai (MT) ve rekreasyonel vücut geliştirme (RVG) sporcularının denge, koordinasyon ve alt ekstremite fonksiyonel performansının parametreleri üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmamızın değerlendirmeleri 27 Nisan 2019-24 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara, Çorum ve Samsun illerinde spor yapmakta olan ve son 6 aydır düzenli olarak spor yapmış, 18- 35 yaş arası sporcularla gerçekleştirildi. Çalışmada 17 MT ve 18 RVG sporcusu olmak üzere toplam 35 sporcu değerlendirildi. Sporcuların boy, kilo, yaş ve dominant bacak bilgileri kaydedildi. Sporcuların statik ve dinamik denge değerlendirmeleri 2 farklı test ile değerlendirildi. Statik denge değerlendirmesi Flamingo denge testi ile, dinamik denge değerlendirmesi ise Y-Denge testi ile yapıldı. Koordinasyon değerlendirmesinde Altıgen Testi kullanıldı. Alt ekstremite fonksiyonel performansı, Tek Bacak Sıçrama Testi ile değerlendirildi. Çalışma sonucunda, MT sporcuları ile RVG sporcularının statik ve dinamik denge parametreleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Koordinasyon testi sonuçlarında MT ve RVG sporcuları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. MT ve RVG sporcularının dominant taraf alt ekstremite fonksiyonel performansları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, non-dominant alt ekstremiteleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. Çalışmanın sonucu, MT ve RVG sporcularının denge ve dominant taraf alt ekstremite fonksiyonel performansları arasında fark bulunmazken, MT sporcularının koordinasyon ve non-dominant alt ekstremite fonksiyonel performans parametrelerinin RVG sporcularından daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was comparing effectiveness muay thai (MT) athletes and recreational bodybuilders (RBB) for balance, coordination and lower extremity performance. The evaluations of our research were carried out between April 27, 2019 and December 24, 2019 with athletes between the ages of 18-35 who have been doing sports in Ankara, Çorum and Samsun provinces and who have been doing sports regularly for the last 6 months. A total of 35 athletes, 17 MT and 18 RBB athletes, were evaluated in the study. The height, weight, age and dominant leg information of the athletes were recorded. Static and dynamic balance evaluations of the athletes were evaluated with 2 different tests. Static balance evaluation was done with Flamingo balance test and dynamic balance evaluation was done with YBalance test. Hexagon Test was used in the coordination evaluation. Functional performance of the lower extremities was evaluated with Single Leg Hop Test. there was no statistically significant difference between the static and dynamic balance parameters of MT athletes and RBB athletes. Coordination test results showed a statistically significant difference between MT and RBB athletes. While there was no statistically significant difference between the dominant side lower limb functional performances of MT and RBB athletes, there was a statistically significant difference between non-dominant lower extremities. The result of the study shows that there is no difference between the balance and dominant side lower extremity functional performance of MT and RBB athletes, while the coordination and non-dominant lower extremity functional performance parameters of MT athletes are higher than RBB athletes.