Türk otomotiv şirkеtlеrinin iç dеnеtim аçısındаn еtkinlik incеlеmеsi
Еfficiеncy rеsеаrch of Turkish automotive compаniеs in tеrms of intеrnаl аudit
- Tez No: 708565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMRAN MÜNİRE KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Etkinlik, Veri Toplama Analizi, Audit, Internal Audit, Effectiveness, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez de genel olarak denetim ve etkinliğin ölçülmesi konu edilip, esas üç bölümden ibarettir. Birinci bölümde denetim ve onun ilk başlanış zamanından bugüne kadar gelişme tarihi, zaman, kapsam, konu yönlerinden türleri hakkında detaylı şekilde bilgi verilmiştir. Tezin ikinci bölümde iç denetim ve etkinlik değişkenlerine yer verilmektedir. Bu anlamda iç denetimin kapsam ve faaliyet alanları, unsur ve ilkeleri incelenip, etkinlik kavramı ve yöntemleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Veri Zarflama Analizi kullanılmış olup, АNАDOLU ISUZU, OTOKАR, TOFАŞ, TÜRK TRАKTÖR, TÜMOSАN, FORD OTOSАN, OTOKOÇ OTOMOTİV şirketlerin girdi odaklı verilerin matematiksel CCR ve BCC modellerle ölçülüp, etkinlik durumları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the subject of inspection and measurement of effectiveness in general consists of three main parts. In the first chapter, detailed information is given about the types of audit and its development history, time, scope and subject from its first inception to the present. In the second part of the thesis, internal control and efficiency variables are included. In this sense, the scope and activity areas, elements and principles of internal auditing were examined, and the concept and methods of effectiveness were discussed. In the third part, Data Envelopment Analysis has been used and the input oriented data of АNАDOLU ISUZU, OTOKАR, TOFАŞ, TÜRK TRАCTOR, TUMOSАN, FORD OTOSАN, OTOKOC AUTOMOTIVE the companies have been measured with mathematical CCR and BCC models and their efficiency status has been interpreted.