Mekânın hafızası ve mekânsal belleğı̇n tahrı̇batı: Kentsel dönüşüm sürecı̇nde mekân ve ı̇nsan
Space and human in the urban transformation process in the context of the memory of space and the destruction of spatial memory
  1. Tez No: 708656
  2. Yazar: YASİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ GÖNGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân, Kent, İnsan, Sokak, Kentsel Dönüşüm, Bellek, Yer ve Aidiyet, Mekânsal Dönüşüm, Toplumsal Dönüşüm, Place, City, Human, Street, Urban Transformation, Memory, Place and Belonging, Spatial Transformation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sosyal bir ekosistemin temellerini barındıran kent içerisinde bireyler kendi alanlarını yaratabilecekleri ve sürdürülebilirliği mümkün olan yerler inşa etmek ya da bunun arayışı içerisindedirler. Yaşanılan çevre ve yaşam süresi, anlamlı sosyal ilişkilerin kurulmasını ve aidiyeti yaratmaktadır. Bu çalışma kentsel dönüşüm sürecinde insanın mekânla kurduğu ilişkisini nasıl bir düzlem üzerinden kurguladığını incelemektedir. Kentsel dönüşüm sürecini, yerinden edilmeler, mekânsal değişim ve dönüşümün beraberinden getirdiği toplumsal dönüşüm üzerinden ele almaktadır. İnsanın mekânla kurduğu ilişkisini ontolojik bağlamlarla ele alıp bireyin mekâna karşı geliştirdiği aidiyet ve bağlılık duygusunu mekânsal düzlem üzerinden incelemektedir. Ülkemizde yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarında fiziksel bir iyileşmenin amaçlandığını ama dönüşümün yarattığı sosyal etkilerinin ihmal edildiği görülmektedir. Etnografik bir biçimde ele alınan bu çalışmada kentsel dönüşüm projelerine insanın da dâhil edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İnsanların yaşadıkları mekânlarla gündelik hayat deneyimleri ve mekânsal düzlem üzerinden kurguladıkları sosyal ilişkileri gözlemlenmiştir. Bu durumda elde edilen bulgular neticesinde bireyle mekân arasında aktif ilişkilerin var olduğunu ve mekânın sosyal hafıza yaratarak bellek alanı olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma içerisinde aidiyet geliştiren mekânın yaşamsal bir boyutta olduğuna ve yaşamsal direnç noktalarına rastlayacaksınız.
Özet (Çeviri)
In the city, which contains the foundations of a social ecosystem, individuals seek or construct places where they can create their own spaces and where sustainability is possible. Living environment and life span create meaningful social relationships and belonging. This study examines how people establish their relationship with space in the process of urban transformation. It deals with the urban transformation process through displacement, spatial change and social transformation brought about by transformation. It deals with the relationship of man with space through ontological contexts and examines the sense of belonging and commitment developed by the individual against space on a spatial plane. It is seen that a physical improvement is aimed in the urban transformation applications made in our country, but the social effects of the transformation are neglected. In this study, which was handled ethnographically, it was emphasized that people should also take part in urban transformation projects. It has been observed that people realize their daily life experiences with the places they live and the social relations they construct on a spatial plane. As a result of the findings obtained in this case, it has been observed that there are active relations between the individual and the space, and the space has become a memory area by creating a social memory. In this study, you will encounter a vital dimension and vital resistance points of the space that develops a sense of belonging.