Hg-konveks fonksiyonlar
Hg-convex functions
- Tez No: 708657
- Danışmanlar: PROF. DR. İMDAT İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Konveks Fonksiyon, Hermite-Hadamard Eşitsizliği, İntegral Eşitsizlikleri, Ag-Konveks Fonksiyonlar, Hg-konveks fonksiyonlar, Convexity, Hermite-Hadamard Inequality, Integral Inequalities, Harmonic Convex Functions, Hg-convex functions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezde Hg-Konveks fonksiyonu adı verilen yeni bir fonksiyon sınıfı tanımlanmıştır. Bazı yeni Hermite-Hadamard tipli eşitsizlikler verilmiştir. Tezin birinci bölümünde sırasıyla eşitsizlik teorisi, konveks fonksiyonların tarihçesi ve konvekslik hakkında giriş niteliğinde bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde tezin kuramsal temelleri için gerekli temel kavramlar, tanımlar, teoremler verilmiş ve ayrıca Ag-konveks fonksiyon sınıfı literatür çalışmasıyla da desteklenerek aktarılmıştır. Üçüncü bölümde tez çalışmasında kullanılan klasik eşitsizlikleri içeren teoremler, ispatları ve bu çalışmaya kuramsal temel teşkil eden bazı eşitsizlikler verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Hg-Konveks fonksiyon isminde yeni bir fonksiyon sınıfı tanımıyla, fonksiyon sınıfının literatürle olan ilişkisi verilmiş, fonksiyonların bu sınıfının bazı cebirsel özellikleri incelenmiş ve daha sonra yine literatürde olan bir özdeşlik yardımı ile Hg-Konveks fonksiyonlar sınıfı için Hermite-Hadamard tipli bazı yeni eşitsizlikler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new function class, named Hg-convex function is identified. Some new Hermite-Hadamard typed simple inequalities are given. In the first part of the thesis, introductory informations about inequality theory, history of convex functions and convexity take part respectively. In the second part of the thesis basic notions, definitions and theorems necessary for theoretical foundations of the thesis are given and also the relations of Ag-convex function classes with each are transferred by the literature study. In the third part, theorems that include classic inequalities used in thesis study, their proofs and some inequalities that constitute that theoretical basic of this study are included. In the forth part, with the definition of a new function class named Hg-convex function, the relation of the function class with the literatüre is given, some algebraic properties of this class of function are examined. And then HermiteHadamard type fort he class of Hg-convex functions with the help of identity in the literature, some new inequalities have been archieved.