Kager üçgeninin anatomik ve morfometrik özelliklerinin incelenmesi
Examination of morphometric and anatomic characteristics of the kager's triangle
- Tez No: 708804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PAPATYA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: anatomi, bursa tendinis calcanei, kager üçgeni, kager yağ yastığı, pre-achilles yağ yastığı, tendo calcanei, achilles tendon, anatomy, kager's fat pad, kager's triangle, retrocalcaneal bursa, pre-achilles fat pad
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada, girişimsel işlemlerin sıkça yapıldığı ayak bileği arka bölgesinde yer alan ve içerisinde yağ yastıkçığı barındıran Kager üçgeninin morfometrik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç yöntem: Bu çalışma için, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'ndaki 6 kadavrada ve İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'ndaki 2 kadavrada 15 alt ekstremite üzerinde çalışıldı. 4 kadın ve 4 erkek kadavranın diseksiyonu yapıldı. Kadavralarda tibia uzunluğu, fibula uzunluğu, ayak uzunluğu, malleoluslar arası uzunluk, condyller arası uzunluk, m. gastrocnemius caput medialis ve lateralis kas ve tendon uzunluğu, Kager üçgeninin taban, ön kenar, arka kenar uzunlukları ve alanı ölçüldü. Yaptığımız morfometrik ölçümlerin tanımlayıcı ve istatistik analizi yapıldı. Verilerimizin sayısından dolayı non-parametrik analiz yöntemlerinden kadın, erkek ve taraflar arasında Mann Whitney U testi kullanıldı. Elde edilen veriler, tarafa ve cinsiyete göre analiz edildi. Ölçülen morfometrik verilerin birbirleri arasındaki ilişkilerine de Spearman korelasyon analizi ile bakıldı. Bulgular: Kager üçgeninin anatomik olarak literatürde tanımlı olan 3 bölüm de gözlemlenmiştir. Kager üçgeninin; tabanı kadında ortalama 24,33±2,05 mm, erkekte ortalama 31,44±3,84 mm, ön kenarı kadında ortalama 60,10±6,56 mm, erkekte ortalama 67,19±19,05 mm, arka kenarı kadında ortalama 55,61±6,38 mm, erkekte ortalama 72,52±17,56 mm olarak bulundu. Kager üçgeninin alanı kadında ortalama 6,74±1,15 cm², erkekte ortalama 9,06±1,85 cm² olarak bulundu. Sonuç: Elde edilen veriler, bu bölgedeki özellikle aşil tendinopatisi gibi patolojilerin tedavisi amacıyla bölgeye uygulanacak enjeksiyonlar ya da bölgede yapılacak cerrahi girişimlerde kılavuz olacaktır. Bu çalışmanın, ilgili bölgenin anatomisiyle ilgili literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine morphometric specifications of Kager's triangle, which is located back of the ankle of the foot and its fat pad where invasive operations are performed regularly. Methods: For this study, 15 parts of lower extremities of 8 cadavers have been studied. 4 women and 4 men cadavers were dissected. The length of tibia, fibula, foot, malleolar distance, condyles distance, medial belly of gastrocnemius muscle and its tendon, lateral belly of gastrocnemius muscle and its tendon, Kager triangle's base, sides and its size of the area were measured. These measurements were analyzed statistically and definitively. Due to the number of our data, Mann Whitney U test used. The data that is gathered has been analyzed between genders and between sides of the extremities. Spearman correlation test was used to compare measured morphometric data. Results: Three parts that acknowled by anatomical literature of Kager's triangle has been observed. Bottom of the Kager'striangle measured approximately 24,33±2,05 mm for woman and 31,44±3,84 mm for man, front side of it is approximately 60,10±6,56 mm, 67,19±19,05 mm for man, back side of it is approximately 55,61±6,38 mm for woman and 72,52±17,56 mm for man. The size of the Kager's triangle's area has been measured approximately 6,74±1,15 cm² for woman and 9,06±1,85cm² for man. Conclusion: The data gathered will guide treatment of pathologies that require injections such as achilles tendinopathy and guide medical operations to this area for the physicians. The aim of this study is to contribute to the anatomical literature of the relevant region.