Menkul kıymetleştirilen varlıkların Monte Carlo Simülasyonu analizi: Türkiye finans sektörü üzerine bir uygulama
Monte Carlo Simulation analysis of securitized assets: An application on Turkish finance sector
  1. Tez No: 708903
  2. Yazar: NURAY YÜZBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Securitization, Securitization Based On Mortgaged Housing Loans, Monte Carlo Simulation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Günümüz dünyasında ülkeler birbirleriyle sıkı bir rekabet içindedirler. Finansal piyasalar, bu rekabetin en fazla yaşandığı yerlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Piyasalarda yaşanan rekabet ortamının sonucu olarak yeni finansal tekniklerin ortaya çıkmasına fırsat tanınmıştır. Menkul kıymetleştirme işlemi son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen bir finansal tekniktir. Menkul kıymetleştirme işlemi kuruluşların alacaklarını, menkul kıymete dönüştürerek likit hale getirmesidir. Varlığa veya ipoteğe dayalı olarak yapılmaktadır. Menkul kıymetleştirme işlemi birçok alacak türüne uygulanabilmektedir. Böylece kuruluşlar kendilerine yeni finansal kaynak sağlamış olmaktadırlar. Bu çalışmada alternatif bir finansman kaynağı olan menkul kıymetleştirme işlemiyle, kuruluşların ellerinde bulunan likit olmayan varlıkları menkul kıymete dönüştürürken oluşturdukları varlık havuzu nakit akımlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Menkul kıymetleştirilen varlıkların değerlendirmesinde, gelecekteki varlık havuzundan elde edilebilecek getirinin minimum ve maksimum alabileceği değerlerin bilinmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada menkul kıymetleştirme işleminde oluşturulan varlık havuzlarından gelecekte elde edilecek getiri, faiz geliri ve çıkarılacak menkul kıymet için ödenecek faiz tutarlarını hesaplamak için Matlab© paket programı kullanılarak Monte Carlo Simülasyonu yöntemi kullanılmış, kuruluşların gelecekte karşılaşabilecekleri ( faiz değişimleri, erken geri ödeme, yapılandırma ve kredinin geri ödenmemesi ) olası değişimler örnek uygulamalar ile açıklanmıştır. Bu örnekler doğrultusunda varlık havuzunun nakit akışlarının gelirlerinin değişimlerden ne oranda etkilendiği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; Menkul Kıymetleştirme, İpotekli Konut Kredilerine Dayalı Menkul Kıymetleştirme, Monte Carlo Simülasyonu
Özet (Çeviri)
Countries are in high competition with each other in today's world and the financial market appears to be one of the most competitive. Due to the competitive environment within the market, new financial practices have had the opportunity to be offered. Securitization operations, which is a recent financial practice, is a highly improving and growing technique. Securitization operations liquidate the debts of establishments by converting them into instruments. It is made either based on assets or by mortgages and can be applied to a variety of debt types. Thus, the establishments provide themselves with new financial resources. In this study, it was intended to examine the cash flow of asset pools that have been constituted in the process of securitization of the illiquid assets of the establishments as an alternative exchequer. It is highly important to know the minimum and maximum value of the returns that can be achieved from the future asset pools when evaluating the securitized assets. In this regards, Mathlab packaged software and Monte Carlo Simulation method is applied in order to calculate the future returns, interest income, and the interest amount that can be achieved from the assets pool that is produced with the securitization process; and the possible changes (interest rate changes, early repayment, configuration and non-repayment of the loan) that the establishments might have come across are explained with model practices. In accordance with these examples, it has been found that to what extent asset pools are affected by the changes of income of the cash flows.