Savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye için ampirik bir inceleme
Impact of defence expenditures on economic growth: An empirical study for Turkey
- Tez No: 708935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN KOÇ YURTKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Enflasyon, Savunma Harcamaları, ARDL Sınır Testi, Toda-Yamamoto Nedensellik Testi, Growth, Inflation, Defence Expenditures, ARDL Bound Test, Toda-Yamamoto Causality Test
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ülkelerin ekonomik anlamda faaliyetlerinin daha sağlıklı şekilde yürütülmesi ve devletlerin devamı için güvenlik zafiyetinin olmaması önemlidir. Öyle ki uluslararası yatırımcılar, yatırımları için güvenilir ekonomileri tercih etmektedir. Ülkeler, Maslow (1943)' un da ihtiyaçlar hiyerarşisinde yer alan güvenlik ihtiyacını karşılayabilmek için silahlı bir güç unsuru oluştururken savunma alanında harcamalarda bulunmaktadır ve bu harcamalar bütçe içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada amaç Türkiye ekonomisinde ekonomik büyüme ile savunma harcamaları ve enflasyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada kullanılan veri seti yıllık olup 1961-2020 dönemine aittir ve Dünya Bankası (WB) veri tabanından elde edilmiştir. Öncelikle verilerin analizinde yöntem olarak çift yapısal kırılmalı birim kök testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki ARDL Sınır Testi ile incelenmiştir. ARDL sınır testi sonuçlarına göre; kurulan modelin eşbütünleşik olduğu yani uzun dönemde değişkenlerin birbiri ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre 18,389 olan F istatistik değeri üst sınır I(1) değerinin üzerinde yer almaktadır ve bu nedenle H_0 hipotezi reddedilir. Bu da eşbütünleşmenin varlığını işaret eder. Dolayısıyla değişkenler arasında uzun dönem ilişkisi kurulabilmektedir. Daha sonrasında ise ilişkinin yönünü belirlemek amacıyla Toda-Yamamoto nedensellik testi kullanılmıştır ve ilişkinin yönünün tek yönlü olmak üzere savunma harcamaları oranından GDP oranına doğru olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is most important that countries' economic activities are carried out in a healthier way and that there is no security weakness for the continuation of the states. So that international investors prefer reliable economies for their investments. While countries create an armed force factor in order to supply the security needs in Maslow's (1943) hierarchy of needs, they spend in defense industry and these expenditures have an important place in the budget. Therefore, the aim of this study is to examine the relationship between economic growth, defense expenditures and inflation for Turkish economy. The data set used in the study is annual and belongs to the period of 1961-2020 and was obtained from the World Bank (WB) database. First of all, the unit root tests with two structural breaks were used as methods in the analysis of the data. The relationship between variables was investigated by ARDL (Autoregressive Distributed Lag Model) Bounds Test. According to ARDL Bound Test results; the model is cointegrated, that is, the variables are related to each other in the long run. Then, to determine the direction of the causality relationship was used to Toda-Yamamoto Causality Test. According to Toda-Yamamoto results are the direciton of the relationship is determined to be one-way from the rate of defence expenditures to the GDP rate.