Elektrikli araç şarj istasyonlarının dağıtım şebekelerinin gerilim kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of electric vehicle charging stations on the voltage quality of distribution grids
- Tez No: 708952
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER KEREM, PROF. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araç (EA), Şarj İstasyonu, Güç Kalitesi, Harmonik, Electric Vehicle (EV), Charge Station, Power Quality, Harmonic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak ulaşım sektöründe kullanılan fosil yakıtlı araçların sayısı her geçen gün artmaktadır. Fosil yakıt kullanan araçlar hem fosil kaynak rezervlerinin azalmasına hem de çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak artan sera gazları ve küresel ısınma problemi günümüz dünyasında kaçınılmaz bir etki oluşturmaktadır. Bundan dolayı fosil yakıt kullanan araçların yerine Elektrikli Araçların (EA) en iyi alternatif olacağı düşünülmektedir. Ulaşım sektöründe EA sayısının artması ile fosil yakıt kullanan araçların tamamen piyasadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bu sayede CO2 ve sera gazı emisyonunun büyük oranda azalacağı ve bu zararlı gazların ulaşım sektöründeki etkisinin minimal seviyeye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Öte yandan EA'ların yaygın olarak kullanılması ile birlikte dağıtım şebekelerinde bazı olumsuz etkiler meydana getireceği öngörülmektedir. Bu olumsuz etkilerin harmonik üretimi, gerilim profilindeki bozulmalar ve trafo güç kayıpları şeklinde bazı büyük sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; halen yaygın olmayan fakat sayısının gün geçtikçe artacağı tahmin edilen EA'ların mevcut dağıtım şebekesine olan olumsuz etkilerinin Matlab/Simulink programı aracılığıyla modellenmesi ve 6 farklı senaryo üzerinde incelenmesi ve çözüm önerileri sunmasıdır.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in the world population, the number of fossil fuel vehicles used in the transportation sector is increasing day by day. Vehicles using fossil fuels cause both a decrease in fossil resource reserves and environmental pollution. Accordingly, increasing greenhouse gases and global warming problem have an inevitable impact on today's world. For this reason, it is thought that Electric Vehicles (EV) will be the best alternative to traditional fossil fuel vehicles. Is targeted. In this way, it is estimated that CO2 and greenhouse gas emissions will be greatly reduced and the impact of these harmful gases in the transportation sector will reach a minimal level. On the other hand, it is predicted that with the widespread use of EVs, some negative effects will occur in the distribution networks. It is known that these negative effects cause some major problems in the form of harmonic generation, distortions in the voltage profile and transformer power losses. The main purpose of this study is to examine the negative effects of EVs, which are still not common but whose number is known to increase day by day, on the existing distribution network, on 6 different scenarios, and offer solutions through the Matlab/Simulink program.