Kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik kapsamında Borsa İstanbul imalat ana metal sektöründe yayınlanan faaliyet raporlarının entegre rapor uygunluğu incelemesi
Integrated report compliance review of annual reports published in Borsa İstanbul manufacturing basic metal sector within the scope of corporate governance and sustainability
- Tez No: 709047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN KÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre raporlama, Kurumsal yönetim, Sürdürülebilirlik
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde yatırımcıların firmaların finansal performanslarının yanı sıra, finansal olmayan, çevresel, toplumsal, sürdürülebilir ekonomik değer yaratma kabiliyetleri de önem kazanmaya başlamıştır. Bu amaçla öncelikle finansal performans sonuçlarını yansıtan finansal raporların içerik olarak yetersiz gelmeye başlaması ile buna ilaveten yayınlanmaya başlayan kurumsal yönetim temelli raporlar ve sürdürülebilirlik esaslı raporlar bireysel ve kurumsal yatırımcı ve paydaşlar için bir anlam karmaşası ve fikir bulanıklığına sebebiyet vermektedir. Paydaşlar ve yatırımcılar için bir artı değer yaratma amacıyla ortaya çıkan entegre raporlama, ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri de içerisinde barındırmaktadır. Kurumların geçmiş performansına yönelik ve birbirinden bağımsız geleneksel raporların ihtiyacı karşılamada yetersiz kalması entegre fikrini ortaya çıkarmış ve entegre raporlama ile kurumların geçmiş, bugün ve gelecekteki yarattıkları değeri bütüncül bir yaklaşımla sunabildikleri bir iletişim biçimi halini almıştır. Ülkemizde ilk kez 2015 yılında yayınlanmaya başlayan entegre raporlama serüveni, bu konuya ilgi ve hassasiyet gösteren firmalarla birlikte her gecen yıl hızla artmakta ve yayınlanan raporların uluslararası kılavuz ilkeleri çerçevesinde hazırlanması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Borsa İstanbul da işlem gören imalat ana metal sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yayınlamış oldukları faaliyet raporlarının, uluslararası entegre raporlama çerçevesi kapsamında içerik analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the ability of investors to create non-financial, environmental, social and sustainable economic value has started to gain importance as well as the financial performance of companies. For this purpose, financial reports that reflect financial performance results start to be insufficient in terms of content, and in addition to this, corporate governance-based reports and sustainability-based reports cause a confusion and confusion for individual and corporate investors and stakeholders. Integrated reporting, which is created with the aim of creating added value for stakeholders and investors, also includes economic, environmental and social impacts. The inadequacy of traditional reports regarding the past performance of organizations and independent from each other to meet the needs has revealed the idea of integrating, and with integrated reporting, it has become a form of communication where organizations can present the value they have created in the past, present and future with a holistic approach. The adventure of integrated reporting, which started to be published in 2015 for the first time in our country, increases rapidly every year with companies showing interest and sensitivity in this issue, and it is important to prepare the published reports within the framework of international guidelines. In this study, it is aimed to examine the annual reports published by the companies operating in the manufacturing base metal sector traded in Borsa Istanbul, by content analysis method within the scope of the international integrated reporting framework guidelines. Key Words : Integrated reporting, Corporate governance, Sustainability