2645, 2646, 2647 nolu (H.1262-1263/M.1846-1847) Nüfus dDefterlerine göre Pütürge (Şiro) kazasının nüfusu
Population of the Pütürge (Şiro) accident according to Population Books 2645, 2646, 2647 (H.1262-1263/M.1846-1847)
- Tez No: 709116
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Pütürge Kazası, Osmanlı, Nüfus, Defter, Nüfus sayımı, Pütürge Accident, Ottoman, Population, Notebook, Census
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
2645, 2646, 2647 nolu (H. 1262-1263/M. 1846-1847) nüfus defterlerine göre Pütürge (Şiro) kazasının nüfusu isimli bu çalışmanın amacı, 19. yüzyılın ortalarında (1846-47) Harput Eyaletine bağlı Malatya Sancağı Pütürge kazasının sosyal, ekonomik ve demografik yapısını tahlil etmektir. Çalışmamız, giriş bölümüyle beraber dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı; sınırları, önemi, konuyla ilgili yayın ve araştırmalardan bahsedilmiştir. Birinci bölümde Pütürge kazasının idari ve coğrafi yapısı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Osmanlı Devletinde yapılan nüfus sayımı tahrirleri ve 19. yüzyıl ortalarına ait Pütürge kazasının nüfus defterleri tanıtılarak Pütürge kazasının demografik yapısından bahsedilmiştir. Bununla birlikte yaş dağılımları, aile yapısı, kullanılan isimler, lakaplar ve şahıslar hakkında da bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise 19. yüzyılın ortalarında Pütürge'de yaşayan erkeklerin eşkâlleri ve mesleklerinden söz edilmiştir. Söz konusu bu çalışmada, 19. yüzyılın ortalarında kazanın daha çok tarıma ve hayvancılığa dayalı bir ekonomik yapıya sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda yaygın olarak çekirdek aile tipine sahip olan kazanın 1846-1847 yılında yaklaşık 9.000 nüfuslu bir yerleşim yeri olduğu, nüfusun yaş ortalamasının 25 civarında bulunduğu gibi muhtelif tespitler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the population books 2645,2646, 2647 (H.1262-1263/M.1846-1847), the purpose of this study, named the population of the Pütürge (Şiro) accident, was to create a 19th century study. İn the mid 18th century (1846-1847), the banner of Malatya in Harput province was to analyze the social, economic and demographic structure of the Pütürge accident. Our study consist of four parts with the introduction section, thepurpose of the study, its limits, importance, puplication and researches on the subject are mentioned. In the first part, information is given about the administrative and geographical structure of the Pütürge accident. İn the second part, the census in the state of Osmanlı and the 19th century were carried out. The population books of the Pütürge accident of the mid 19th century were introduced and the demographic structure of the Pütürge accident was mentioned. However, information about age distributions, family structure, names used, nicknames and individuals were also given. İn the third chapter, the descriptions and occupations of the men living in the Pütürge in the middle of the 19th century are mentioned. In the study, it was revealed that in the middle of the 19th century, the count had an economic structure based mostly on agriculture and animal husbandry. At the same time, various determinations have been made such as the fact that the accident, which has a nuclear family type, was asettlement with a population of approximately 9,000 in 1846-1847, and the average age of the population was around 25.