Yüksek transsfinkterik anal fistüllerde sfinkter koruyucu intersfinkterik fistül trakt ligasyon yöntemi ile kesici seton yönteminin cerrahi etkinlik ve anal sfinkter işlevleri açısından karşılaştırılması
Comparison of sphincter-saving ligation of intersphinteric fistula tract (LIFT) method and cutting seton method in high transsphinteric anal fistules in terms of surgical efficency and anal sphincter functions
  1. Tez No: 709144
  2. Yazar: ÖZKAN DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR GÜNDEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntersfinkterik fistül traktının ligasyonu, kesici seton, anal fistül, Ligation of the intersphincteric fistula tract, cutting seton, anal fistula
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Yüksek transsfinkterik anal fistül için birçok tedavi yöntemi önerilmiştir, ancak hiçbiri ideal olarak kanıtlanamamıştır. Bu çalışmanın amacı, yüksek transsfinkterik anal fistüllerin tedavisinde LİFT ile kesici seton yöntemini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma S.B.Ü Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalında yapıldı. Kliniğimizde perianal fistül nedeni ile ameliyat edilen hastaların prospektif tutulan kayıtları incelendi. Yüksek transsfinkterik anal fistülü olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar LİFT uygulanan (Grup 1) ve kesici seton uygulanan (Grup 2) hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar iyileşme süresi, nüks veya iyileşme insidansı, postoperatif ağrı ve fekal inkontinansı içeren komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Her grupta 30 hasta olmak üzere çalışmada toplam 60 hasta vardı. Ortalama yaş Grup 1'de 36 yıl iken Grup 2'de 37.3 yıldı (p = 0.807). Primer iyileşme Grup 1'de 26 hastada ve Grup 2'de ise 28 hastada elde edildi (p = 0.389). Ortalama iyileşme süresi Grup 1'de 25.2 gün iken Grup 2'de 85.5 gündü (p = 0.01). 1 yıllık takip sonunda Grup 1'de 21 (%70) hastada ve Grup 2'de ise 24 (%80) hastada başarılı sonuç elde edildi (p = 0.371). Visual analog skala değerlendirmesinde preoperatif dönemde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p = 0,398), postoperatif 1. ve 4. haftada Grup 2'de anlamlı olarak daha yüksek ağrı skorları vardı (1.haftada p = 0,003, 4.haftada ise p = 0,001). Preoperatif, postoperatif 4. ve 12. haftada Wexner skorunda iki grup arasında farklılık bulunmadı. Sonuç: Yüksek transsfinkterik anal fistülü olan hastalarda hem LİFT hem de kesici seton işlemi benzer uzun vadeli iyileşme oranı, nüks ve kontinans kalitesine sahiptir. Bununla birlikte LİFT daha az postoperatif ağrı ve erken iyileşme avantajına sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: Many treatment modalities have been recommended for high transsphincteric anal fistulas, but none proven to be ideal. The aim of this study is to compare the LIFT and the cutting seton method in the treatment of high transsphincteric anal fistulas. Materials and Methods: This study was performed in the General Surgery Department of Health Sciences University Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. Prospective datas of patients who were operated for perianal fistula in our clinic were reviewed. Patients with high transsphincteric anal fistula were included in the study. According to the treatment methods patients were divided into two groups as LIFT (Group 1) and cutting seton (Group 2). The groups were compared for time to recovery, incidence of recurrence or recovery, postoperative pain and complications including fecal incontinence. Results: There were a total of 60 patients in the study, with 30 patients in each group. The mean age was 36 years in Group 1 and 37.3 years in Group 2 (p = 0.807). Primary recovery was achieved in 26 patients in Group 1 and 28 patients in Group 2 (p = 0.389). The mean recovery time was 25.2 days in Group 1 and 85.5 days in Group 2 (p = 0.01). At the end of 1-year follow-up, successful results were obtained in 21 (70%) patients in Group 1 and in 24 (80%) patients in Group 2 (p = 0.371). While there was no significant difference between the groups in the visual analog scale evaluation in the preoperative period (p = 0.398), there were significantly higher pain scores in Group 2 at the postoperative 1st and 4th weeks (p = 0.003 at the 1st week, and p = 0.003 at the 4th week). 0.001). There was no difference between the two groups in the Wexner score at preoperative, postoperative 4th and 12th weeks. Conclusion: In patients with high transsphincteric anal fistula, both the LIFT and cutting seton procedures have similar long-term healing, recurrence, and quality of continence rates. However, LIFT has the advantage of less postoperative pain and early recovery.