Sporda sık rastlanan menisküs yaralanmalarının tedavisinde cerrahların operasyonel hareketlerinin video analizi: Artroskopik el becerisini değerlendirmede öncül çalışma
A Pilot study to evaluate the basic arthroscopic hand skills during arthroscopic meniscectomy by motion analysis
  1. Tez No: 709179
  2. Yazar: UMUT AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR TATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Orthopedics and Traumatology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopi, menisektomi, hareket analizi, arthroscopy, meniscectomy, motion analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Spor yaralanmaları arasında en fazla cerrahi müdahale ile tedavi edilen durumlardan biri menisküs yırtıklarıdır. Menisküs yırtıklarının güncel tedavisi artroskopik teknikler ile yapılmaktadır. Artroskopik cerrahide tanımlanmış prosedür basamakları ve temel motor hareketler henüz bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, tanımlanmamış olan bu basamakları ve motor hareketleri tanımlamak, bu hareketlerin sıklığını video hareket analizi ile saptamaktır. Gereç ve yöntem: Tek bir cerrah tarafından 15 hastada gerçekleştirilen artroskopik parsiyel menisektomi operasyonu kafa kamerası ile kayda alındı. Video görüntüler beş tecrübeli ortopedi ve travmatoloji uzmanı (Ortalama yaş 49[42-55]) tarafından izlenerek hareket analizi gerçekleştirildi. Operasyon; portal açma, teleskop ve muayene probunun yerleştirilmesi, triangülasyon, probe ile muayene ve menisektomi olarak beş farklı basamağa ayrıştırıldı. Menisektomi basamağı süresi kayıt edildi, tanımlı beş farklı temel hareketin (ittirme, çekme, gövde hareketi, uzanıp yönelme ve tutma-yakalama-kesme) analizi yapıldı ve kaçar kez tekrarlandığı not edildi. Bulgular: 15 hastanın, ortalama yaş 41[21-65], kayıtları değerlendirildi. En sık tekrar edilen hareket 'uzanıp yönelme hareketi' medyan: 6[1-19], en az tekrar edilen ise 'gövde hareketi' medyan: 1[0-7] olarak tespit edildi. İttirme, çekme, gövde, uzanıp yönelme ve tutma-yakala-kesme hareketlerinin gözlemciler arası uyumları sırasıyla 0,88; 0,89; 0,77; 0,87 ve 0,80 bulundu. Menisektomi basamağı ortalama cerrahi süresi 2 dakika 52 saniye (SD ± 2dk 14 sn) olarak ölçüldü. Sonuç: Elde edilen veriler ışığında, artroskopik menisektomi esnasında cerrahın yaptığı temel hareketler içerisinde 'Uzanıp Yönelme' sıklıkla öne çıkmaktadır. Hedef dokuya erişildiğinde kalan hareketleri gerçekleştirebilmek daha kolay olmaktadır. Bu pilot araştırma ışığında diz artroskopisi eğitimi ve/veya değerlendirmesine yönelik yapılması planlanan çalışmalarda sadece hedef dokuda cerrahın ihtiyacı olan hareketlerin değil, hedef dokuya ulaşım için geçerli basamaklarında mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Meniscus tears are the most frequent sports injury that needs surgical treatment. Arthroscopic surgery is a popular procedure in management of intraarticular pathologies. Breaking down the procedure into tasks and further basic motor skills may help us to construct training modules that address each fundamental motor skill. However, these basic motor skills have not been defined yet in arthroscopic knee surgery. The aim of the study was to define and determine the frequency of basic motor skills in arthroscopic knee surgery. Material and methods: 15 arthroscopic partial mensicectomy operations were performed by single surgeon. Hand and body motions were both recorded by a head camera. Five experienced surgeons with mean age of 49 years [42 -55 y/o] conducted the study and detailed motion analysis was performed. Operation was divided into 5 tasks as incision for portals, insertion of camera and probe from portals, triangulation, examination with the probe and meniscectomy. Meniscectomy durations were recorded. Basic movements including pushing, pulling, torso movement, reaching and orienting, and grasping/cutting defined. Number of attempts for each movement during the meniscectomy task were evaluated by the experienced surgeons. Results: 15 patient's, mean age 41[21-65], digital records were evaluated. The most frequent movement was 'reaching and orienting' with a median value of 6[1-19], and the least frequent movement was 'torso movement' with a median value of 1[0-7]. Mean duration for meniscectomy procedure was found to be 2 minutes and 52 seconds (SD ± 2dk 14 sec). Conclusion: Reaching&Orienting was the most repeated motion among the 5 different movements. When you reach the target, it is easier to perform the surgery. Reach&Orient exercises should be an important part of basic motor skill exercises for teaching arthroscopy. In this study, we described an analyzing method which will be a guide for the future studies and performans evaluations.