Konjenital maksiller lateral diş eksikliğinde minivida destekli 2 farklı total mesializasyon protokolünün sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of two different total mesialization protocols with miniscrews support in agenesis congenital maxillary lateral by finite element analysis
  1. Tez No: 709184
  2. Yazar: GÜLCAN ÇETİN TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL HAMAMCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ YAVAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, konjenital lateral diş eksikliği, total mesializasyon, Minivida, Transpalatal ark, Finite element analysis, congenital lateral tooth agenesis, total mesialization, Miniscrew, Transpalatal arch
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Konjenital bilateral eksik maksiller lateral diş vakalarında iki farklı total mezializasyon yönteminin dentoalveolar yapılarda neden olduğu kuvvet ve stres dağılımlarını sonlu elemanlar analizi yöntemi ile incelemek. Materyal ve Metot: Sonlu elemanlar analizinden yararlanılarak iki farklı modelleme yapıldı. Her iki modelde de mini vidalar palatinal bölgeye yerleştirildi. Birinci modelde transpalatal arktan mini vidalara zincir elastik yardımı ile 450 gr kuvvet uygulandı. İkinci modelde ise, santral dişler ile minividalar minimum ankraj apareyi yardımıyla birleştirildi ve ark teli üzerinden tüm dişlere elastik zincir yardımıyla 450 gr kuvvet uygulandı. Modellerden; Von Mises gerilmesi, maksimum ve minimum asal gerilmeler, yer değiştirme değerleri elde edildi ve karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Birinci modelde kullanılan palatal minividalarda, kuvvetin direkt olarak minividaya uygulanmasından dolayı boyun kısmında yüksek Von Mises gerilmesi izlendi. İkinci modelde kullanılan minividalara kuvvet direkt uygulanmadığı için boyun kısmında birinci modeldeki kadar Von Mises gerilmesi izlendi. Birinci modelde en fazla hareketi izlenen dişler maksiller birinci molarlar iken, ikinci modelde kanin dişlerdir. İkinci modelde maksiller anterior dişlerde elastik zincirin etkisiyle basma ve çekme gerilimi izlenirken, birinci modelde maksiller anterior dişlerde gerilim neredeyse sıfırdır. Transversal ve sagittal düzlemde maksiller dişlerde görülen hareket miktarı ikinci modelde daha fazla iken birinci modelde daha az görüldü. Sonuç: En yüksek gerilmelerin birinci modelde minividalarda, ikinci modelde ise maksiller anterior dişlerde olduğu belirlendi. Birinci modelde birinci molar dişlerin, ikinci modelde ise kanin dişlerin en fazla yer değiştirdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the force and stress distributions in the dentoalveolar structures caused by two different total mesialization methods in congenital bilateral missing maxillary lateral teeth cases by using finite element analysis method. Material and Method: Two different models were applied by using finite element analysis. In both models, miniscrews were placed in the palatal region. In the first model, 450 gr force was applied to the miniscrews with chain elastic from the transpalatal arch. In the second model, the central teeth and miniscrews were combined with the appliance, an elastic chain force of 450 gr was applied to all teeth over the arch wire. Von Mises stress, maximum and minimum principal stresses, displacement values were obtained from the models and evaluated comparatively. Results: Due to the direct application of force to the palatal miniscrews used in the first model, high Von Mises stress was observed in the neck. Since the force is not directly applied to the miniscrews used in the second model, the Von Mises stress was not observed as much as in the first model. In the first model, the teeth with the most movement are the maxillary first molars, while in the second model, the canine teeth. In the second model, compression and tensile stress is observed in the maxillary anterior teeth with the effect of the elastic chain, while the tension in the maxillary anterior teeth is almost zero in the first model. While the amount of movement seen in the maxillary teeth in the transversal and sagittal planes is higher in the second model, it is seen less in the first model. Conclusion: It was determined that the highest stresses were in the miniscrews in the first model and in the maxillary anterior teeth in the second model. It was observed that the first molars were displaced the most in the first model and the canines in the second model.