Ebu's-Sürûr el-Bekrî'nin Fetih Sûresi tefsîrinin tahkîk ve tahlîli
The research and evaluation on the tafsir of 'Surah Al-Fath' by Ebu's-Sürur El-Bekri
- Tez No: 709243
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Tahkik, Ebu's-Sürûr, Tefsîru Sûreti'l-Feth, Fetih Sûresi, Commentary, Research, Ebu's-Surur, Tafsiru Sura al-Fath, Conquest Sura
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Tahkikini yapmış olduğumuz Tefsîru Sûreti'l-Feth adlı eserin müellifi Ebu's-Sürûr el-Bekrî, hicri on birinci asırda yaşamış ve Mısır'da ilk defa“Saltanat Müftüsü”lakabı ile anılmış değerli bir âlimdir. Meşhur âlimlerin yetiştiği bir sülaleye mensup olması ve baba tarafından soyunun Hz. Ebubekir (r.a.)'e ulaşması hasebiyle aile ve sülalesi“Bekrî ailesi”diye şöhret kazanmıştır. Eserin tahkikinde Süleymaniye Kütüphanesinde tek nüsha olarak bulunan nüsha esas alınmıştır. Hem rivâyet hem de dirâyet yönü ağırlıklı olan Ebu's-Sürûr'un, Tefsîru Sûreti'l-Feth adlı eserini telif ederken Fahreddin Râzî ve Zemahşerî başta olmak üzere Kadı Beyzâvî ve İbn Atiyye gibi müfessirlerin tefsîrlerinden de istifade ettiği görülmektedir. Çalışmanın temel amacı Ebu's-Sürûr el-Bekrî'nin hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi vermek, Tefsîru Sûreti'l-Feth adlı eserin tahkikli ilmî neşrini gerçekleştirmek ve eserin içeriğini tanıtıp müellifin tefsîr metodunu inceleyerek yararlanmak isteyenlerin istifadesine sunabilmektir.
Özet (Çeviri)
Ebu's-Sürur el-Bekri, author of the work named“Tafsiru Sura al-Fath”to be researched, lived in 11 th century of islamic calendar and was a scholar to be remembered as a first“Sultanate Mufti”in Egypt. He and his family had the reputation of“Bekri Dynasty”because of his lineage rests Ebubekir from his father's line and he belonged to a family that famous scholars grew. Researching the work, It is based on the existing only edition of Süleymaniye. Compiling Conquest Sura; Being good at both narrative and perception sides, It is seen that Ebu's-Sürur benefitted from commentaries of explicators like as Fahreddin Razi, Zemahşeri, Kadı Beyzavi and İbn Atiyye. The main purpose of this research is to inform about Ebu's Sürur el-Bekri's life, scientific personality and Works, to realize scientific cultivation of the work named“Tafsiru Sura al Fath”and to investigate commentary method of author by introducing the context of work.